Star Wars: Az utolsó Jedik - rövid kritika elfogulatlanul

2017. december 16. 01:11 - Harper.

Spoilermentes elemzés

Aki látta a Star Wars űreposz eddig megjelent nyolc epizódját, az semmiképp sem tudja kihagyni a legújabb rész, Az utolsó Jedik megtekintését. A rajongókban óriási a várakozás és úgy tűnik az első visszajelzések meglehetősen szélsőséges végpontokon értékelik Rian Johnson alkotását. Érthető is ez a polémia, hiszen a VIII. epizód egyszerre merész, önálló stílusú, formabontó (hagyományos jegyeket is megőrző), sőt lenyűgöző és magával ragadó, miközben néhány jelenetében érthetetlen és bosszantó kis gagyiságokat is tartalmaz (meglepve ezzel a gyanútlan nézőt)

last_jedi_filmekroviden.jpg

Ám a pozitívumok száma sokkal több és az egész epizód "végkicsengése" is messze a dicséret felé viszi el az értékelést (illetve végső egyenleg-megvonást). Hogy milyen pozitívumokra gondolok? Először is arra például, hogy Johnson nem követte egyik korábbi rendezői stílust sem, hanem egy teljesen új megközelítést csinált. Az utolsó Jedik nem az előzmény részek, vagy a klasszikus trilógia újra bootolása, hanem egy saját úton járó, önálló munka, külön stílusjegyekkel. Szintén pozitívum, hogy annyira impresszív a történetvezetés és a látvány-világ, hogy szinte alig tudjuk befogadni az ingereket. Láthatunk szemkápráztató űrcsatákat, fénykard párbajokat, vadászgép jeleneteket, felszíni ütközeteket és nagy tartalmi fordulatokat, váratlan karakterváltozásokat, miközben belső vívódások, erőről szóló elmélkedések teszik mélyebbé a történetet. Ezúttal - a VII. epizódhoz képest - sokkal jobb színészi teljesítményeket láthatunk: Daisy Ridley (Rey) és Adam Driver (Kylo Ren) valóban "játszanak" a filmvásznon (csupa nagybetűvel írva) hiszen valódi érzéseket generálnak bennünk. Számomra kiemelkedő Mark Hamill (Luke) és Oscar Isaac (Poe Dameron) jelenléte is, előbbitől néhány egészen zseniális megnyilvánulást is élvezhetünk, utóbbi pedig végre egy karizmatikus figurát ad az űreposznak, amire a fiatal Harrison Ford óta várunk. Sajnos Leia, a karakter fajsúlyosabbá válása dacára nem erős szereplő, Carrie Fisher árnyéka csak önmagának. (Fájó pont minden rajongó számára 2016 december 27-én bekövetkezett váratlan halála.) [R.I.P]

A cselekmény talán kicsit túl sok szálon fut egyszerre, ami miatt nem tudunk egyetlen nagy kalandba beleilleszkedni, hogy aztán körmünket lerágva érezzük a katarzist, de így is megközelíthetjük azt, mivel az egyes helyszínek külön-külön is élvezetes fordulatokat hoznak. A nagy rejtélyek többsége nem oldódik meg, de váratlanság akad bőven. A hagyományos jegyeket szerető, old school rajongók és klasszikus-rész kedvelők is boldogok lehetnek, mert kapnak fénykardozást, Jedi-misztikumot, Erő - érzékenységet, űrcsatákat és Ezer éves Sólymot elég nagy dózisokban (szinte az összes Star Wars jegy felvonultatásával).

A film hangulata végig pozitív, bizakodó, harcos és energiával teli (még a vesztes pillanatokban is), ami miatt a cselekmény magával ragadja a nézőt. Emellett Az utolsó Jedikben nagyon sok a humor, ami önmagában nem baj (hiszen a klasszikus részeknek is szerves részét képezi a számtalan poén), de a VIII. epizódban sok az oda nem illő, gagyi viccelődés. Ha már a gagyinál tartunk: sajnos több jelenet is gázos, de ezek szerencsére apró kis scene -k, melyeket bőven ellensúlyoznak a nagyívű fordulatok és izgalmak. Azért az említett 6-8 kis hiba, illetve félrecsúszás arra jól lesz majd, hogy a szőrszálhasogató, önjelölt analizátorok ízekre szedjék és poénos gúnyolódással húzzák le miattuk az egész filmet. Kár volt Johnsonnak támadási felületet hagynia, bár az is felmerül az emberben, hogy direkt csinálta, hogy ennyivel is több beszédtémát adjon a rajongók és "fikázók" számára. De VIII. epizód akkor is nagyon erős alkotás és a filmet nehezen fogják tudni az apró bakikkal sárba rántani (bár lesz rá törekvés).

Összességében nem tudunk mást kiemelni: Az utolsó Jedik egy kimondottan élvezetes, magával ragadó, igazi Csillagok háborúja alkotás, nüansznyi hibákkal, ellenben sok érzelemmel, szenvedéllyel és bámulatos látványvilággal. Messze jobb, mint a Zsivány egyes és az Ébredő erő, és felülmúlja az előzmény trilógiát is. Nálunk csak a Birodalom visszavág és az Új remény előzi meg. Kihagyhatatlan, valódi moziélmény. (IMDb - The Last Jedi)

8_csillag.jpg

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található

***

belyegkep_uj.jpg

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr5813504567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eremitha 2017.12.16. 11:26:13

Nekem is nagyon tetszett Az utolsó Jedik, valóban megközelíti a klasszikus részek színvonalát, sőt pár dologba be is előzi azokat. Sajnos már beindult a szokásos magyar fikázási dömping: sokan belekapaszkodnak a posztban is említett apró kis botorságokba és azokon keresztül próbálják lehúzni az egészet. Pedig a VIII. epizód valójában az egész űropera egyik legjobbja.

Harper. 2017.12.16. 11:28:52

@mutatis mutandis: ... egyetértünk. Ha van hungarikum a filmezésben, akkor az az "örökké elégedetlenkedünk és mindenbe belekötünk" attitüd. Itt is ez indult be sajnos, miközben sokan nem látják a film valódi értékeit. Azt, hogy Johnson mert újat alkotni, miközben megtartotta a régi értékeket és jellemzőket is. Engem special ezzel nyert meg ez a film.

Nietzsche__ 2017.12.16. 23:01:56

Baromi látványos film volt, nagyon tetszett!

Harper. 2017.12.17. 01:14:10

Tottone! Leirtátok már a film lehúzását, hisztérikus fikázását itt nem kell a vizualis és mentális környezetszennyezés!

Von Hermanitz 2017.12.17. 01:25:59

Izgalmas és nagyon fordulatos film Az utolsó Jedik! Jobb lett volna, ha kimarad pár gagyiság belőle, de még így is messze jobb, mint a Zsivány egyes és az 1983 óta készült epizódok többsége.

Szerintem jó a rendezés és nekem tetszik, hogy van amikor egyszerre 4 szálon zajlanak az események. Johnson jól kezeli a rejtélyeket is, működnek a karaktetek, vannak motivációk.

A fikázók nem szamitanak, anti-starwars fanok mert csak a R1 szamit nekik, ami nem igazi SW film.

Mizantróp. 2017.12.17. 02:36:17

Tetszett a filmben, hogy olyan természetes és emberi tudott lenni, mesterkéltség nélkül óriási látványvilággal, fordulatosas egyedi történetfűzéssel.

37 éve, a Birodalom visszavág óta a legjobb Star Wars film! Ez egyértelmű!

Jegkoko 2017.12.17. 08:59:11

@Mizantróp.: Te miről beszélsz?Szerintem nem ugyan azt a filmet néztük .Közelébe sincsen a birodalom visszavágnak, sőt még az új trilógiát is csak alulról szagolja

Mizantróp. 2017.12.17. 09:10:26

@Jegkoko: Mi van??? Tényleg nem ugyanazt nézhettük. Mi a jóistent kéne még beletuszkolni egy SW filmbe ahhoz, hogy a magadfajta örök elégedetlen fikázó-bajnokok is elégedettek legyenek? Az Utolsó Jedikben van sztori, látvány, fénykard-küzdelem, űrcsata, felszíni csata, erő-misztikum, karakter-fejlődés, humor ... ordít az egészről, hogy űberfasza! Mi a lófasz kéne még? ... Vagy nektek tökmindegy, úgyis mindenbe beleökköttök. Szánalmas.

bandiras2 2017.12.17. 09:24:28

A csatahajók korszakának végét láthattuk! A világ legerősebb hajó elleni fegyvere a hiperhajtómű!!! egy 100x nagyobb dögöt képes totálkárosra törni bármely hajó! Adj nekem 100 repülni éppen csak képes YT1300-as hajónál nem kisebb roncsot működő hiperhajtóművel, motivált pilótákkal, és letarolom az égboltot!
1 csatahajóra ráment a teljes bombázókötelék, gépenként 2 vagy 3 fő személyzettel. Ennek vége! Egy rüves teherhajót kell bekísérni a behemót elé, és csak á kell verni a hiperhajtóműre. 2 másodperces késleltetéssel, és jó katapultrendszerrel még a pilóta is menthető. Mostantól minden nagy hajó és flotta mellé Interdictor fedezetet kell adni. Bár ez se megoldás, mert ki lehet erőszakolni ilyenkor is egy ugrást, ami bár kinyírja a hiperhajtóművet, de ennél a típusú alkalmazásnál ez ugye nem szempont.

András Gyetvai 2017.12.17. 09:25:02

@mutatis mutandis: én sajnos és ezek szerint egy másik filmre ültem be. De akkor tegnap
este mind a kb. 150 néző egy egészen más filmet látott, ahogy ott és akkor hallottam. A film unalmas, és mármegint egy előző film (A Birodalom visszavág) remake-je. Csak azért nem tök ugyanaz, mert ebbe kb. 1 órányi vinnyogást is beleaplikáltak. Egyszerűen minden eredeti, új ötletet nélkülöz, kezdeve a facelift-es lépegetőktől, a Hoth jégbolygói csata újrafotgatásáig, ahol úgy próbálják menteni a menthetetlent, hogy egy szereplővel elmondatják: a nagy fehérség, az itt most nem hó, hanem só. Mégis mi abban az erdeti, új és izgalmas, hogy míg Luke bemegy a Birodalom visszavágban a Dagobán az Erő sötét oldalának barlangjába, és ott megvív önmagával, most egy fél óra van arra szánva, hogy most Rey megy be egy barlangba, ahol ő viszont semmitnem talál, csak önmaga tükörképeit, ami... és itt marad a nagy semmi. Óó.. hát micsoda EREDETI ötlet és mennyivel MÁS, mint a Birodalom visszavágban!!!
Lássuk be végre, hogy a Disney egyszerűen képtelen úgy folytatni a Star Wars saga-t, hogy új történetet mesél. Star Wars rajongóként pedig egyszerűen sértő, hogy a bölcs Yodából egy gyermetegen vihogó, debil Mupet figurát csináltak, az első hat részben felépített Erő mitológiából és hitvilágból pedig egy elfedendő szektás hülyeséget. Az, ami mindenkit felemelt az első hat részben, az a másik mesevilág, ami miatt rajongók lettünk, most lerombolásra került. Ettől lenne új, eredeti és az egyik legjobb Star Wars film? Akkor nekem bejeződött a Star Wars történet a Jedi visszatérrel!

Eremitha 2017.12.17. 09:48:38

@András Gyetvai: ... be ne add már, hogy a moziban, ahol nézted, 150 néző egy emberként vallotta azt amit itt fikázva elővezettél. Biztos amikor kifelé mentek, te az ajtóban állva mindet kikérdezted egy kérdőivvel ugyebár.

Ogre_ 2017.12.17. 10:01:37

@bandiras2: oké van abban valami amit irsz, de három dologra felhívom a figyelmed:

1. Lehet triviális volt, hogy Holdo admirális egy bazi nagy cirkáloval szembefordult a birodalmi főhajóval majd fénysebességgel leterolta, .. DE ... erre eddig egyik részben sem gondoktak. Most Johnson csapatának beugrott ez a megoldas és megcsinálták.

2. A törtenelemben voltak hasonlo esetek, mikor beáldoztak repülőket órias bombázókat, hajókat az ellenség főhajóinak kucsinálására. Ez azért nem olyan rendkívüli dolog.

3. Csak nagy méretű cirkálóval hatásos egy Ezeréves Sólyom méretű vagy kisebb szállítóhajo hiaba menne neki, szétrobbanna. Mintha robogo menne 100-al egy kamionnak. És komplett cirkálokat nem tudott soha beálsozni a felkelés lévén hogy joval kevesebb volt mindig is a hajoik száma.

Harper. 2017.12.17. 10:11:30

@András Gyetvai: Az utolsó Jedik aztán nem remake, vagy ha az, akkor az összes epizó annak vehető es mind a New hope újrabootolása. Mindben vannak jók és rosszak, mindben van főgonosz, hiperűr, galaktikus köztársaság, Corascant, jedik, fénykardok, fénysebesség, idegen lények, Erő .... stb.

Master. 2017.12.17. 10:59:30

Ma már mindenre rásütik, hogy remake. Baromság. Az utolsó Jedik egy teljesen egyedi film, az egyik legjobb Star Wars epizód!

Jegkoko 2017.12.17. 11:18:37

@Mizantróp.: Hát sajnos nagyon kevés volt ahhoz, hogy említésre méltó legyen.a 7.8. rész véleményem szerint elég nagy mellégfogás volt.Megjegyzem a zsivány egyes egy teljesen jó és vállalható star wars film volt.Ez a rész is hemzsegett a bartomságoktól, pl a sehova nem vezető hackeres jelenetekig, ezt egy az egyben kihagyhatták volna, de akár az új gorilla lépgegetőket is, mert azoknak se sok értelmük volt.illetve ahogy kicsinálták a snukit , hát az is szánalmas volt.Mindenki azt várta, hogy végre kiderül ki is ő, erre volt kb 10 perces jelenete aztán meg kész.Akkor a joda iszonyatosan béna kivitelezéséről ne is beszéljünk. Ez mind az eredeti és az előzmény trilógia megcsúfolása volt. Semmi elvárásom nem volt a filmmel kapcsolatban, talán max annyi, hogy az alvó erőnél egy fél fokkal legyen jobb. Hát ez nem jött össze. Nagyon rossz arány amit a Disney csinál 3 ból egy nézhető film.

bandiras2 2017.12.17. 12:00:20

@Capo di tutti capi: Egy szuperdestroyer ellen kevés egy apró teherhajó, de egy imperial I méretű dögöt 2-3 ilyen rammolással totálkárosra lehet vele törni. Egy imperial II vagy nagyobb ellen már akár hammerhead, vagy korelliai ágyúnaszád kellhet, de azzal ki is lehet végezni. Nem értékes hajókról beszélek, hanem roncsokról, amikért nem kár, és a roncstelepről, az öntöde elől mentik őket utolsó bevetésre alkalmas állapotba. Az se baj ha nincs rajta létfenntartás, szkafanderben is lehet repülni ezekkel. Bármilyen roncs megfelel, csak meg kell pakolni nagy tömegű szeméttel, de akár homokkal és kövekkel is hogy legyen inerciája. A trükk, hogy elég közel kell kerülni a célponthoz, hogy még a gyorsítási fázisban érje el, és az a csillagromboló zárótüzében egy nem nagyon manőverező bontószökevénnyel kérdéses. Esetleg egy nagyobb hajó árnyékában meghúzódva.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.12.17. 12:48:42

Örülök, hogy ezen a blogon is elismerő posztot kapott a VIII. rész! Valóban egy nagyon erős epizód, jól felépített karakterekkel, mozgalmas történetfűzéssel, nagyszerű látványorgiával. A mi kritikánk is hasonló véleményt fogalmaz meg!

Jegkoko 2017.12.17. 13:07:02

@Rebel Alliance: Csak sajnos nem állja meg a helyét a kritika, max akkor ha szemellenzővel nézi az ember a filmet és nem veszi észre azt a rengeteg melléfogást

Harper. 2017.12.17. 15:20:25

@Jegkoko: ez egy vélemény. Egy olyan vélemény ami csak a hibákat veszi észre, azokat keresi nagyítóval. Neked ez a fontos. Olyan ez mint a pohár, amire te azt mondod félig üres, én meg azt, hogy félig teli.

Filmelemző 2017.12.18. 06:57:37

@Rebel Alliance: köszi. De a film általános fogadtatása így az első hétvége után lehetne egyértelműbb is. Itt, nálunk is "csak" a szavazók fele adott rá 8 pont felett, az IMDb -n pedig most 7.9 ponton áll 119 ezer voks után.

Ugyanakkor feltehetően előbb a fanok nézték meg világszerte és most jönnek a "hétköznapi" érdeklődők, akiket könnyebb lenyűgözni. Igy még emelkedhet is.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.18. 11:20:52

Gyalázatosan, minősíthetetlenül szar volt ez a film, a legrosszabb Star Wars film valaha, pedig elég erős a mezőny az előzmény-trilógia, Az erő ébredése és a Zsivány egyes után.

!!!!SPOILER!!!!

1. Luke karakterét meggyalázták. Az ember, aki képes a biztos halált vállalva megpróbálni megmenteni a tömeggyilkos apját, aki levágta a kezét, mert még érzékeli benne a jóságnak egy szikrányi maradékát, most képes lenne megölni az alvó unokaöccsét, testvérének és a legjobb barátjának fiát, mert némi sötstséget érzékel benne? Röhejesen karakteridegen.
2. Snoke és Phasma kapitány a nagy hype után szánalmasan nevetséges módon finganak ki. Semmi méltóság, semmi katarzis, nem érzed egyáltalán, mintha valami nagy ellenfelet győztek le volna. Nem derül ki semmi arról, hogy kik ezek az emberek, honnan jöttek, miért olyan hatalmas az Első Rend a Birodalom legyőzése után, Mickey egér egyszerűen bemutatott mindenkinek, aki egy csipetnyi racionalitást vagy kontextust várt volna a filmtől.
3. MaRey Sue titokzatos múltjáról szintén nem derül ki semmi, ami megmagyarázhatta volna, hogy hogy képes ez világvégi kis putribolygóról származó kukázó űrrepülőt vezetni, jobban érteni a Millenium Falconhoz, mint Han Solo, beszélni vookie-ul, mesteri szinten használni az erőt, és élete első fénykardpárbajában legyőzni mindenféle előzetes felkészülés nélkül legyőzni egy képzett sötét lovagot. Egy nevetséges feminista power fantasy az egész karakter, irreálisan tökéletes és a legjobb mindenben, amihez csak kezd. Ebből következően eleve 0 karakterfejlődési lehetőség van benne, tökéletesen unalmas és érdektelen karakter marad. Mindennek tetejébe a Disney arcul csapja a nézőt azzal, hogy Rey lényegében egy senki, a szülei szintén senkik voltak, és higgyük el puszira, hogy a Galaxis legtökéletesebb, legerősebb lényévé válhat valaki bármiféle erőfeszítés nélkül. Egetverő ostobaság.
4. Leia szuperman-jelenete az egész Star Wars filmuniverzum egyik mélypontja, ok, hogy köze nincs a Star Warsnak valójában a sci-fihez, de a valóság törvényeit talán nem kellene ennyire átírni, az űrben szkafander nélkül 15 másodperc alatt veszti el az ember az eszméletét, 2-3 perc alatt pedig meghal, mivel a vákuum kiszippantja a levegőt a tüdejéből, ami ezután összeesik, az emberi testben lévő víz az alacsony nyomás miatt felforr, majd a mínusz 240 Celsius fok után kicsapódik szilárd vízkristályokként, ráadásul még az UW-sugarak elleni bármiféle védelem hiányában jóvátehetetlenül roncsolódik a sejtszerkezet.
5. Az egész Űr-Las Vegas mellékszál teljesen értelmetlen lett volna, hogy a lila hajú, a hadseregben esti köntösben parádézó Tumblr von Gen Der Studies admirális nem tartja titokban abszolút indokolatlanul, hogy van menekülési terve, mely esetben a zendülésre sem lett volna semmi szükség. (Hogy az űrhajúval az ellenséges vezérhajóba való allahuakbározást miért nem bízták nyugodtan Thripióra egy akármelyik haszontalan droidra, azt tényleg nem tudom... ja persze, akkor nem lehetett volna Admirális Tumblr-nek hősjelenete...) Az Űr-Las Vegasbeli állatvédős-gonosz gazdagok narratíva is totálisan idegen, hajánál fogva előrángatott, Star Wars filmbe egyáltalán nem illő jelenet volt.
6. Yoda felcsap náci könyvégetőnek. "HAHAHA, tűzre a régi könyveket, ki a faszt érdekel az ősök TUDÁSA?!" Erre már tényleg nem is tudom, mit mondjak.
7. A gagyi, oda nem illő, gyermeteg humorbetétek teljesen hazavágják a film hangulatát, a film tónusa egy zavaros katyvasszá válik emiatt.
8. Finn és Rose romantikus jelenete teljesen előkészítés nélküli, hiteltelen. A csókjelenet szörnyű, olyan, mintha mindketten undorodnának közben.

McZozo 2017.12.18. 13:52:50

@Ravasz Figyelmeztetés: Azzal nem ertek egyet hogy a legszarabb SW film mert a VII epizod mindent vitt. Ez azer annal szerintem korokkel job volt. A kedvencem nekem is az volt mikor Leia beszupwermenezi magat majd aztan a szetlott nyomastalan helyseg ajtajat kinyitjak amin bedol Leia :)

Harper. 2017.12.18. 14:57:51

@Ravasz Figyelmeztetés: Az utolsó Jedik egyértelműen a 3. - 4. legjobb Star Wars epizód. De az igaz, hogy nagyon megosztó, mert a benne lévő néhány hiba egyeseknél "nem fér bele" a tűréshatárba. De nézzük amiket felhoztál:

1. Luke kérdése. Megpróbálja megölni az unokaöccsét? Igen, de nem teszi meg, csak próbálja. Meggondolja magát és végül nem bántja Kylot. Kétségbeesésében gondol erre, mert érzi a fiúban - mint utólag kiderül helyesen - hogy a fiúban túl nagy a gonoszság és sötétség ereje. És igaza van, hisz a fiú valamivel később megöli Han Solot és a galaxis legfőbb tömeggyilkosa lesz.

2. Snoke és Phasma halála. Snoke a J.J. Abrams csapat figurája, Johnson nem akarja a karaktert, helyette egybe-gyúrja a korábbi részek főgonoszának és sötét nagyurának alakját. Phasmáért nem nagy kár, amúgy sem volt túl hiteles egy 191 centis női rohamosztagos (de ez persze ízlás kérdése).

3. Rey valóban minimális tanulással is nagyon jó sok mindenben, de az már nem igaz, hogy fejlődésképtelen, unalmas és érdektelen karakter lenne. Pont, hogy izgalmas látni fejlődését és gondolkodni a múltján. Családi gyökerein agyalt 5 földrész lakossága. Nem hiszem, hogy érdektelen embereken milliók gondolkoznának. Persze MOST az jött ki, hogy Rey hétköznapi emberek gyermeke, de ez szerintem változik majd a IX. részben (fogadnék rá)!

4. Leia űrbeli lebegése úgy baromság, ahogy van, ebben mindenkinek igaza van, aki kifogásolja. Ez kétségtelenül a film egyik hibája!

5. Az űr-Las Vegas kicsit tényleg fura, viszont bevállalható, mert baromi látványos. Ami Holdó admirális öngyilkos tettét illeti (amikor fénysebességgel beleszáll a Supremacyba) önfeláldozó tett. A felkelés droidjai szerintem nem ölhetnek embert (protokoll droid biztos nem), így nem valószínű, hogy rájuk bízhatták volna ezt a végső küldetést.

6. Yoda mondata a könyvekről => ez már szőrszálhasogatás
7. Finn és Rose kapcsolata? Mi a jóisten baj van két fiatal közelkerülésével? Egyébként is Rose vonzódott inkább Finnhez, nem volt kölcsönös az érdeklődés.

Harper. 2017.12.20. 11:22:49

Szűcs Zoltán Gábornak
blog.hu/user/1214320

Az Amerika Plán nevű blog egyik szerzőjének szánom, reagálva legutolsó hozzászólására:

Azzal, hogy megmásítod a mondataimat és ravaszkodva átköltöd őket, nem jutsz előrébb semmilyen téren. Az "érzelmileg fogyatékos" kifejezés, melyet a számba adtál, teljesen más értelmű, mint amit én írtam: "az érzelmek széles skálája is feszélyező számára". Gondolom nem tanultál pszichológiát, vagy szereted eltúlozni és melodramatikussá tenni vitapartnered szavait (vagy mindkettő), de ez nagyon nem ugyanaz.

Azzal meg hogy kinyilatkoztatod: "otromba bunkóság azt mondani, hogy
van egy film, amivel kapcsolatban tobzódsz az olyan negatív jelzőkben, amik mind valahogy a képzelőerő, az érzelmek teljes hiányára utalnak: "érzéketlen sivatag,", továbbá "fantáziátlan, színtelen, érzéketlen, komor és fekete világot mutat meg nekünk, ahol mindenki meghal, ahol senki nem mosolyog, ahol faarccal rohan a halálba az egész társaság."

ezzel teljesen lenulláztad nálam a hiteled és komolyan vehetőséged. Nincs persze harag, de ha szeretsz bizonyos filmeket, és blogot írsz, akkor valahol el kéne fogadd, hogy lesznek ellenvélemények is, melyek néha nem egyeznek a tiéddel. Mint most az én esetemben is. Ha pedig ez az ellenvélemény felsorolásszerűen jelzőkben artikulálódik, az NEM BUNKÓSÁG csak egyszerűen egy másik vélemény, ami neked nem tetszik. Ha minden ellenvéleményt bunkóságnak tartasz, akkor nem a blogolás a te világod. Ne erőlködj vele. Lehet, hogy ez amit írtam már sok lesz neked és ki sem teszed (nem lepődnék meg rajta), de hidd el, tanulhatsz belőle. Légy nyitottabb, objektívabb és ne személyeskedéssel illetve a másik által elmondottak átköltésével próbálj a vitákban felül kerekedni. Ha ez sikerül, a blogolás is jobban megy majd. Részemről lezártam a vitát és nem jövök többet. Más blogokon leszek azért majd még olyan "bunkó", hogy ellen merészeljek mondani egy - egy poszt alatt :)Mert hogy szólás és vélemény szabadság van (még egyelőre)

Harper. 2017.12.20. 11:26:41

@Szűcs Zoltán Gábor
fentebb
süti beállítások módosítása