Avatar az ünnepekre [16.]

2017. december 25. 18:22 - Dewer_

A nagy ünnepek alatti filmnézésből nem maradhat ki az Avatar. James Cameron 2009 -es kalandfilmje valódi különlegességként lett világszerte sikeres és hozott 2,8 milliárd dollárt a készítők számára (főként a Twentieth Century-Fox kasszájának, ami azóta is filmes rekord). A 4 éven keresztül készített, 60% -ban számítógépes grafikákból álló, 40% -ban pedig élőszereplős, Kaliforniában, Hawaiin és Új-Zélandon felvett mű szinte mindenkire nagy hatást gyakorolt, aki csak 8 évvel ezelőtt, először látta. Hihetetlen volt a képzeletbeli Pandora bolygó - lebegő hegyeivel gigantikus méretű fáival, félelmetes lényeivel - és lenyűgözőek a hatalmas, kék színű humanoid lények is, a Na'vik is, csak úgy, mint az először itt alkalmazott "moition capture" kameria-technika által megteremtett elvarázsoló világ. Tátott szájjal néztük a moziban 3D -ben és szinte sokkolt bennünket amit láttunk, nehezen befogható, ingergazdagságában. 

avatar.jpg

Az Avatar, mint film csak két külön kategóriában értékelhető: az egyik a fantasztikus látvány, a másik pedig maga a történet. Ami az előbbit illeti, arra alig akadnak szavak, gyakorlatilag felülmúlhatatlan. Ami viszont a sztorit és a színészi teljesítményeket illeti, sokkal egyszerűbb az elemzés. A történet ugyanis nem túl bonyolult, egyetlen szálon fut és erős "áthallást" mutat a 200 évvel ezelőtti indián-történetekkel, melyekben szintén egy-egy kizsákmányolásra "ítélt" törzs küzdelmét nézhetjük végig. Azokban a bizonyos régi indián-sztorikban a kiszolgáltatott törzsek földjeit vették el a megjelenő fehérek, tűzfegyvereikre támaszkodva, míg az Avatarban egy értékes ásványt akarnak elhozni a sokkal fejletlenebb Na'vik bolygójáról. Mindkét esetben a gonosz fehér-ember az agresszor, aki modern gépeivel, pusztító fegyvereivel leigázza a bennszülötteket - mégpedig  pénzért, földért és haszonért - miközben tönkreteszi az adott területen élők természeti környezetét. A néző akaratlanul is mindig az elnyomottakkal érez együtt, nekik szurkol és az ő harcukat tartja jogosnak. Nincs ez másként az Avatarban sem. Mindannyian Jake Sullynak (Sam Worthington) drukkolunk, aki rokkant tengerészgyalogosként vállalja, hogy egy Na'vi testben az őslakosok közé kerül és ráveszi őket a békés együttműködésre. Küldetése azonban szinte reménytelen, hiszen két teljesen más kultúra közé próbál hidat verni: egyik oldalon az önző és kapzsi emberek, másikon a természetet tisztelő, önzetlen Na'vik. A háború elkerülhetetlen a két faj közt, ám meglepő végeredményt hoz.

Az Avatár különlegessége a hihetetlen látványvilág mellett a mondanivaló, melynek lényege, hogy meg kell(ene) becsülnünk mindezt amink van: a családot, a szeretetet, a természet és főleg Földünk szépségét, a környezetet melyben élünk (növények, fák, erdők) és feladatunk óvni, védeni az élet szépségeit. A film mellbevágó élességgel döbbent rá bennünket arra, hogy elfelejtettük őseink hitét, hagyományaink tiszteletét és a természet szeretetét. 

Magával ragadóak a helyszínek és megkapó a sztori egyszerűsége is. Sam Worthington nagyszerűen alakítja a tanulságokra velünk együtt ráébredő, kiábrándult, kiégett katonát, aki a történet végére a Na'vik legnagyobb barátja és segítője lesz. Gondolkodásának átfordulása a történet egyik színfoltja. A filmtörténet több, hasonló átfordulást is megmutatott már, elég például a 2003 -as "Az utolsó szamuráj" -ra gondolnunk, ahol Tom Cruise a japán szamurájokat védi a nyugatosodóktól, vagy ott az Oscar-díjas "Farkasokkal táncoló", ahol a katonaként szolgáló Kevin Costner áll az indiánok oldalára.

Dicséret illeti Sigourney Weavert alakítását is, aki hitelesen alakítja az elvakult, természetimádó tudóst. A gyönyörű Zoe Saldana ugyan nem látható testi valójában, mégis felismerhetőek vonásai Na'vi testben is. (Ez egyébként is furcsa érdekessége a filmnek: az egyes színészek arcvonásai megjelennek Na'vi külsőben is, így csodálhatjuk meg a félig ember féli Na'vi Sigourney Weavert.) Saldana kisasszony vékony, sportos, nyúlánksága egyébként is közel áll a Na'vik alkatához. 

Ami a negatívumokat illeti: kevésről beszélhetünk, de talán a már említett sokszorosan lemásolt (vagy jóindulattal fogalmazva: megidézett) alaptörténet "csavaroktól mentes" újrahasznosítása ide tartozik. Mégis, összességében az Avatar a filmtörténet egyik legkülönlegesebb alkotása, mely mindenkor jó szórakozást nyújt a család számára, akár a karácsonyi ünnepek alatt is. 

Az Avatar MAFAB adatlapja itt található!

***

belyegkep_uj_1.jpg

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr5913523803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.12.25. 21:44:18

Az IMDb -n, közel egy millióan értékelték és szavazat-átlaguk 7,8 -as, amivel az Avatar egyértelműen a legkiemelkedőbb filmek közt van. Látványosságban mindenképp a filmtörténelem legelső tízesében a helye.

Jager_ 2017.12.26. 18:17:21

A lebegő hegyek és a sárkány-madarak hátán repülő Na'vik látványa fantasztikus. Csak ez az egy jelenet elbűvöli az embert.

Dewer_ 2017.12.26. 23:15:07

@Mountain Dew: igen, a látvány a film legfőbb erőssége. A sztori nem új a filmtörténelemben.
süti beállítások módosítása