A Mission Impossible filmek sikere [23.]

2018. január 02. 22:46 - Filmelemző

Most, hogy nemrégiben egyértelművé vált: 2018 július 26 -án hazánk mozijaiban is bemutatásra kerül majd a Mission Impossible legújabb, 6. epizódja - amit a sorozat rajongói (köztük mi is) nagy örömmel és izgalommal várunk - érdekes elgondolkodni a franchise jelentős világsikerének titkán. Mert, hogy népszerű, az kétségtelen. A legutoljára elkészült IV. és V. epizód, vagyis a 2011 -ben és 2015 -ben bemutatott részek az IMDb -n egyaránt 7.4 pontot kaptak a világ mozirajongóitól (nem kevés: közel 300 és 400 ezres szavazatszám alapján) ami azért is példátlan, mert egy sorozat két egymást követő, utolsó részeiről beszélünk, melyek egyaránt túlszárnyalták a legelső fejezetet (ami egyébként 1996-ban került bemutatásra és 7.1 pontig jutott, 327 ezer voks alapján). De mit is érdemes tudni az előzményekről?

mission_impossible1.jpg

Talán nem mindenki tudja, hogy a Mission Impossible filmes franchise majdnem olyan régi, mint a James Bond "széria", hiszen egészen az 1966 -os évre nyúlik vissza keletkezése, amikor televíziós sorozatként először jelent meg a médiában. (A TV sorozat egyébként hozzánk, Magyarországra soha nem jutott el.) Annak idején, 1966 és 1973 között összesen 171 epizód készült el, majd jött egy hosszabb szünet és 1988 -ban újra indult az egész, nálunk Szupercsoport (majd M:I Az akciócsoport) néven. Ez a sorozat azonban csak 35 részt élt meg, majd 1990 -re kifulladt. Szükség volt valakire, aki mozis sikerre tudja vinni a franchise -t, újra életet lehelve az alapsztoriba. A sors úgy hozta, hogy ez a valaki, a sorozat leglelkesebb rajongója, az akkoriban már befutott, 34 éves Tom Cruise lett.

Új időszak következett a MI filmek történetében: Tom Cruise megvásárolta a filmes jogokat a Paramount Picturestől és saját filmes cégével újraalkotta a franchise alaptörténetét, majd mozifilm gyártásba kezdett. A korábban főleg csapatmunkában tevékenykedő karakterek helyett egyetlen központi figura, Ethan Hunt került előtérbe (amit persze maga Tom játszott/játszik) és az addig független kémszervezet - mely korábban a különböző veszélyes, nemzetközi bűnözők, terroristák, gazdag agresszorok elleni harcot vívta - szintén átalakult: az USA egyik kormányhivatalaként jelent meg, Impossible Mission Force (IMF) néven. Ezzel egy új mozis karakter született, James Bond amerikai változata, Jason Bourne konkurense: Ethan Hunt. 

A mozis franchise kiteljesedett: lett saját zenéje (szerintem brutál jó), lettek önálló stílusjegyei (kémes "cuccok", állandó karakterek, mint Luther Stickell) és megjelentek az MI filmekre jellemző frazírok is, mint az, ahogyan Hunt kapja az utasításokat (speciális szemüveggel), vagy ahogyan mindig high-tech kütyükkel dolgozik, illetve ahogyan véghezvihetetlen akciókban tör be lehetetlen helyekre. (Meg persze ezer más dolog, ami megkülönbözteti Bond -tól: például gyorsabb nála, technikailag ügyesebb, kevesebb a szexizmus a karakterében, egy csapat segíti, nem egyedül dolgozik és persze amerikai, nem pedig angol). Az IMF is egészen más, mind Bond "hivatala" az egyébként valójában is létező MI6, hiszen az IMF kitalált ügynökség és a CIA konkurense (viszályuk az 5. részben elég látványos). 

mission_impossible5.jpg

Egy szerintem elképesztően szexi beállás Rebecca Fergusontól az 5. részben

A legelső MI rész, 1996 -ban meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, mert sokan a rajongók közül, a 60 -as és a 80 -as években bemutatott sorozatokhoz hasonlították. De persze így is robbant a film a mozik kasszáinál: a Tom Cruise, Jon Voight, Jean Reno, Emánuelle Béart, Ving Rhames "ötösfogat" nagyon ütősen jelenítette meg a fordulatokban gazdag kémsztorit. Aztán 2000 -ben a második, majd 2006 -ban a harmadik rész némi visszaesést hoztak, bár a harmadik epizód jobb fogadtatást érdemelt volna. A 3. fejezetben ugyanis az Oscar díjas Philip Seymour Hoffman és a gyönyörű Michelle Monaghan erős produkciót "tettek az asztalra" és a sztori is nagyon jól működött. Izgultunk, fordulatokat láttunk és jól építkezett a történet. 

A két utolsó rész (IV. és V. epizód) a rajongóknál egyöntetű sikert jelentett, bár nekem a IV. rész gyengécskének tűnt/tűnik. Ám a legújabb, 2015 -ös fejezet, a Titkos nemzet (Rogue Nation) valóban egy elképesztően jó film lett, a franchise talán legjobbja. Fordulatos, kiszámíthatatlan és látványos. A világ folyamatait háttérből befolyásoló "Szindikátus" kivitelezése (bár nem éppen új gondolat a filmtörténetben) hitelesre sikerült, jók a karakterek (Tom Cruise profin alakítja Hunt ügynököt), a gyönyörű Rebecca Ferguson emlékezetes jelenség a filmben és Sean Harris is épp megfelel a főgonosz szerepére. (Zárójelben megjegyzem: Alec Baldwin zseniális CIA igazgatóként.) De a film igazi erőssége a forgatókönyv és a fordulatosság. Pontozásom egyébként az eddigi IM filmeket illetően hardcore rajongóként így néz ki: MI:1 = 8 pont, MI:2 = 7 pont, MI:3 = 8 pont, MI:4 = 6.5 pont, MI:5 = 8.5 pont. 

Mindent egybevéve komoly várakozással tekinthetünk a júliusi bemutató elé, hiszen az ötödik részt rendező Christopher McQuarrie készíti el a 6. epizódot is, ami így valószínűleg ugyanolyan pörgős, látványos és fordulatos mozit hoz majd, mint a 2015 -ös fejezet. Egyszerű filmszeretők és hardcor rajongók együtt számolhatjuk a bemutatóig hátralévő időt. Miután az utolsó Bond (Spectre) és utolsó Bourne film is (V.) egyaránt katasztrófa lett, az "ügynökös kém-akció-thriller" műfaj legígéretesebb folytatója a MI franchise lett. A legújabb epizód júliusi bemutatójáig érdemes újranéznünk a korábbi részeket, illetve megtekintenünk az angol nyelvű előzetest: TRAILER.

Ha tetszett, várunk a Facebook oldalunkon is!

***

belyegkep_uj.jpg

---------

Ha csak szidni, gyalázni jössz a MI franchise -t, azt köszi nem kérjük! Viszont minden konstruktív hozzászólást szívesen veszünk!

***

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr8813544327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harper. 2018.01.03. 00:15:36

Vagy féltucatszor láttam a MI:5 -öt és mindig nagy hatást tett rám. Christopher McQuarrie nevét szerintem érdemes megjegyezni. Már a 2012 -es Jack Reacher -nél is bizonyított, de forgatókönyvei is figyelemre méltóak, például a Közönséges bűnözőké (1995), a Valkűré (2008), de nekem a Holnap határa scriptje is nagyon bejött.

Filmelemző 2018.01.03. 09:15:24

@Filmes Harper: A közönséges bűnözők szereposztása mellett a forgatókönyve érdekes. Valóban szép munka volt Christopher McQuarrie -től. Kíváncsi vagyok milyen lesz a MI:6? Tudja e majd "überelni" az ötödik részt?!

Harper. 2018.01.03. 20:07:32

Úgy tűnik, az Index szerkesztők nem túl nagy Mission Impossible rajongók! Sajnos! :-(

Recensor 2018.01.03. 21:13:15

@Filmes Harper: Kár, mert amúgy szerintem jó a poszt! :)

Recensor 2018.01.04. 13:09:32

Alátok vágott az Indexnél valamelyik másik régi filmes blog. Ezek szerint valamit túl jól csináltok.

Harper. 2018.01.04. 13:12:29

@Rozsdabarna: sok kezdő filmes blog járhatott már így rajtunk kívül is. Nem egyenlőek az esélyek. Mondjuk nem is válaszoltak mikor rákérdeztünk. Ennyi volt, lehet.
süti beállítások módosítása