Szárnyas fejvadász 2049 - más megközelítésben [27.]

2018. január 29. 10:38 - Filmelemző

Az eredeti, Ridley Scott féle, 1982 -es Blade Runner első fogadtatása 35 évvel ezelőtt inkább vegyesnek volt nevezhető, mint egyértelmű sikernek, ám később valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát, idővel pedig óriási rajongótábora lett. Mindez főleg a film színészeinek volt köszönhető, vagyis az akkoriban 40 éves Harrison Ford, a csodaszép Sean Young és az Őrült Stone -t csak 10 évvel később leforgató Rutger Hauer szuggesztív játékának. Amellett valahogyan hatott a nézőkre az a kitalált világ, a maga replikánsaival és az emberi mibenlét kérdéseit feszegető felvetéseivel. Aztán tavaly "leporolták" a történetet és a Warner Bros úgy döntött: elkészítik a sztori folytatását. A rajongók persze örömmel fogadták a hírt, bár sokaknál beárnyékolta az örömöt, hogy a rendezést a lassú filmekről elhíresült (mondjuk ki: unalmas produkciókat készítő) Denis Villeneuve -re bízták. Ez volt az első rossz hír, a második pedig, hogy a főszerepet a nők kedvence (nyálland, La La Land főszerepét játszó) Ryan Gosling kapta. 

blade_runner.JPG

Ezek után türelmetlenül vártuk 2017 októberét, hogy végre megtudjuk: mit hozott össze a Villeneuve - Gosling páros? (Ugyan producerként bevonták a 80 éves Ridley Scottot is, de tegyük hozzá: de nem sokat osztott - szorzott a "jelenléte".) A végeredmény megosztotta (és megosztja ma is) a rajongókat: Blade Runner hard core fanok egy része szerint a folytatás méltó lett a 82 -es előzményhez, míg a mozinézők nagyobbik része szerint - és ide tartozunk mi is - meg sem közelíti azt. Hogy mi a baj vele? Először is maga a rendezés, mely irreális, természetellenes és hatásvadász világot mutat meg a nézőknek, melyben szinte az összes szereplő replikáns (a főhőssel együtt), ahol mindenki mesterkélten viselkedik, ahol nem létezik mosoly, vagy nevetés és ahol az emberi viselkedés torz, érzelemmentes sivárságból áll. Persze mondhatnánk erre, hogy ez egy disztópikus jövőbeni világ, melyet éppen ilyennek álmodott meg a rendező. Csakhogy ki hiszi el Villeneuve -nek, hogy 30 év múlva (2049-ben) a milliomosok élettelen betonházakban élnek majd, hogy mindenki elfelejt normálisan viselkedni, hogy eltűnik a jókedv, vagyis mindaz, ami emberivé tehetne bennünket? Valahogy túl művi az egész, amin az sem segít, hogy a főszereplők a mimika teljes kiiktatásával, faarccal tolják végig a filmet.

A Szárnyas fejvadász 2049 egy nyomasztó, sivár, idegesítő és holt unalmas alkotás, melyet csak a megszállott Blade Runner rajongók tudnak maradéktalanul élvezni (bár tuti, hogy még nekik is kell hozzá némi mazochizmus). Ami engem illet kétszer aludtam be rajta (egy - egy percre), pedig délután néztem meg és még egy ebéd utáni kávé is volt bennem. Tény: Villeneuve stílusát továbbra sem sikerült megszeretnem és nem tetszett, hogy egy műanyag hatásvadászattá silányította gyermekkorom egyik kedvencét.

Ami a szereplőket illeti: szegény Gosling küzd, mint disznó a jégen, de nincs könnyű helyzetben, hiszen karaktere nem nagyon igényli a nagyívű színészi játékot. Azért amit tud megtesz: keményen néz a kamerába és egy - két alkalommal ügyesen verekszik. De Villeneuve még ebben sem könnyíti meg a dolgát, hiszen a Szárnyas fejvadász 2049 -ben alig van akciójelenet. Leginkább Hans Zimmer effektjeit halljuk (hogy hangulatba kerüljünk) és a mérhetetlenül vontatott jeleneteket bámuljuk. Ami értékelhető, az a film fényképezése, kamera használata, színvilága, mely alapján egy oktatófilm is lehetne kezdő operatőrök, vágók, és vizuális szakemberek számára. A többi szereplő sem nagyon tud érvényesülni (mondjuk ilyen forgatókönyv és rendezés mellett csoda is lenne, ha sikerülne nekik): Harrison Ford rövidke alakítást nyújt, Jared Leto láthatóan nem találja a szerepben önmagát, a többiek pedig fel sem nagyon tűnnek.

blade_runner2.JPG

Az egészből nagyon hiányzik egy egész sereg dolog: a fantázia, az erős karakterek megléte, a szenvedély, a titokzatosság, a kiszámíthatatlanság és legfőképpen az emberi természetesség és hihetőség. Nagyon jót tett volna a sztorinak egy valódi női karakter is, amit az 1982 -es verzióban Sean Young meg is jelenített. A 2017 -es részben Ana de Armas kimondottan csinos nő, ahogyan Mackenzie Davis is, de valljuk meg: egyikükre sem emlékszünk a film megtekintése után 10 perccel. Ami a mondanivalót illeti: "átjön" ugyan a film végére, de kicsit szájbarágós és mesterkélt ez is, Villeneuve nem tudta úgy átadni, ahogyan Scott 35 éve.

A Szárnyas fejvadász 2049 -et egyáltalán nem javasoljuk a mozgalmas, akciódús filmek kedvelőinek (ők falra másznának tőle) és az elgondolkodtató, gazdag mondanivalójú filmekre vágyóknak sem. Leginkább a Ryan Gosling fanok járnak jól a megtekintésével, ha bedobnak előtte egy kávét (esetleg energiaitalt) elalvás ellen. Értékelésünk: 4 / 10

4_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található

belyegkep_uj.jpg

***

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr9413612835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.30. 12:05:49

olyan vontatott és unalmas volt a felénél kijöttünk. szar ez, mátrix mennyivel jobb volt.

bekestobbsegg 2018.01.30. 13:20:24

Pár hete megnéztem az első részt, hogy fel tudjak készülni rendesen a másodikra. Időközben hasonló kritikákat olvastam eddig a filmről, mint amit itt is olvastam, emiatt lemondtam arról, hogy megnézzem, nem akartam a csalódást. Viszont ez a cikk most valahogy mégis rávett, ennek hatására megnéztem most a filmet... Érthetetlen számomra a fanyalgás, hiszen ez egy TÖKÉLETES ALKOTÁS lett. A hangulata, tempója teljesen olyan, mint az elsőé, ami plusz pont, mivel kiemeli a tartalmat, gyönyörű keretet ad neki. A párbeszédek az élet definiálásáról, határairól, lehetőségeiről szólnak, amihez idő kell, hogy át lehessen érezni. A filmet egyértelműen nem lett volna megfelelő - csupán az ostobább fogyasztók miatt - egy pörgősebb akciófilmmé silányítani. Az utóbbi időben csak a Shot Caller volt az, ami ki tudott rántani a filmes középszerűség sűrűjéből. És most jött ez, fantasztikus!
Az én verdiktem: jobb lett, mint az első. Sokkal.

Világít a torony 2018.01.30. 14:54:08

Én inkább ettől a nagyon rosszul sikerült poénkodástól másznék falra. Ha máskor is csak ennyi sikeredik akkor jöhet a "szögre akasztás".

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2018.01.30. 16:29:16

Jellemzően nem olvasok kritikát, mert nem értem milyen létjogosultsága van. Mit gondol aki írja? "Mekkora nagy ember vagyok, én mindent sokkal jobban csinálnék. Jobban rendezném, fényképezném, játszanám..." Röviden el lehetne mondani: Nekem tetszik, vagy nekem nem tetszik, ennek is annyi értelme van, mint minden másnak.
Nekem ez a film jobban tetszett mint az eredeti, a régit bár többször láttam, annyi maradt meg bennem, hogy egy roma magyarul káromkodik, meg valaki cigánykere.... romakerekezik, vagy szaltózik. Hogy az kultfim volt, most tudtam meg, mert felénk mindenki utálta.

Paracord 2018.01.30. 21:46:23

Hihetetlenül unalmas, akció- és ingerszegény film, soványka tartalmisággal, elcsépelt, vontatott beállításokkal és műanyag mondanivalóval. Én is bealudtam rajta, aztán a 70. percben ki is kapcsoltam. Az is mazochista, aki végigszenvedi a 164 percét!

Történelemtanár_ 2018.01.30. 21:52:05

Ha egyszer tartanak egy versenyt unalmasság és vontatottság kategóriákban, akkor a Szárnyas fejvadász 2049 egészen biztosan aranyérmes lesz. De az első háromba egészen biztosan bekerül.

Jerico 2018.01.30. 23:30:47

@Világít a torony: hát ha már egy ilyen nagy formátumú, komoly ember mint te - Világit a torony néven - (ultragáz) ezt mondja, akkor biztosan szögre lehet akasztani. D:D:D

Világít a torony 2018.01.31. 14:42:32

@Jerico: A válaszod nem engem minősít.

Nanga Parbat 2018.01.31. 18:07:03

A Szárnyas fejvadász 2049 iszonyúan vontatott és unalmas. Kín kivárni az egyes jeleneteket! Nagyon gyenge az egész!

Lone Wolf_ 2018.03.04. 00:54:27

Dögunalom; ez a legpontosabb jellemzés a 2017-es Szárnyas fejvadászra.
süti beállítások módosítása