A víz érintése - négy Oscart érő dráma [37.]

2018. április 10. 22:59 - Filmelemző

Guillermo Del Toro az 53 éves, terebélyes megjelenésű mexikói rendező - aki a Bíborhegy, Tűzgyűrű, Pokolfajzat és Mimic után sajátos látványvilágú filmjeivel vált ismertté - legújabb, 2017-es drámájával sem hazudtolta meg hírnevét és a 90. Orscar gálán 4 Oscart gyűjtött be a különleges megjelenítéseket tartalmazó Víz érintésével. A film megtekintése után a legelső eszembe jutó kifejezések, impressziók az "érdekes", "megható", "elvarázsoló" és "elgondolkodtató" voltak. Két, megkülönböztetett, kiközösített és fogyatékosnak tekintett ember/lény egyedi kapcsolatát követhetjük ugyanis nyomon, akik közül az egyik egy néma takarítónő, a másik pedig egy furcsa halember. Néhol gyönyörű, néhol meghökkentő, olykor vicces, máshol szinte megrázó történet egy szokatlan történetfűzésű, sajátos szín-, és zenei világú dráma keretei között.

viz_erintese.jpg

Maga a történet egyszerű: 1962 -ben (vagy akörül) az amerikaiak egy furcsa, félig ember, félig hal külsejű lényt hoznak az Amazonas vidékéről egy USA -ban található titkos komplexumba, hogy ott tanulmányozzák. A lény kezdetben elég ellenséges, főleg az őt rendszeresen megkínzó Strickland (Michael Shannon) ügynökkel szemben. Ám közben megismerkedik a labort rendszeresen takarító, majd titokban mind gyakrabban felkereső, néma Elisával (Sally Hawkins), akivel nagyon megkedvelik egymást. Innentől a történet három szálon fut tovább: az első a kegyetlen Strickland és a felette álló Hoyt tábornok (Nick Searcy) együttműködését mutatja be, mely azt a döntést szüli hogy pusztítsák el a lényt és úgy tanulmányozzák tovább (felboncolva), a második szál a laborba beépült orosz kém, Dr. Hoffstetler (Michael Stuhlbarg) kálváriája, mely oda vezet, hogy a férfi tiltakozik az előbbi döntés ellen és segíti a halember megszöktetését és végül a harmadik szál a lény és Elisa kapcsolatát tárja elénk, mely kapcsolat eljut a testiségig és szerelemig. A szálak a fogságban tartott és halálra ítélt halember megszöktetésekor futnak össze, hiszen a műveletben közreműködik Elisa és kolléganője, Zelda mellett előbbi barátja, Giles (Richard Jenkins) és a szovjeteknek dolgozó tudós  is (valódi nevén Dimitrij). A lényt sikeresen megszöktetik és Elisa lakásán néhány napig egy fürdőkádba tartják. Ez idő alatt a nő és a halember kapcsolata testivé válik és szerelemmé teljesedik. Végül azonban jön a dráma és a furcsa befejezés, melyről semmit nem árulunk el, de kétségtelenül hatásos.

vizerintese2.jpg

A víz érintése egy többrétegű, különleges film odaadásról, kegyetlenségről, szeretetről, ragaszkodásról és könyörületről. Az önmagát nehezen elfogadó, fiatalkora óta néma, magányos Elisa, akinek az életébe csak az idős Giles és a hozzá hasonlóan takarítónőként dolgozó Zelda hoz némi melegséget, felismeri a rokon lelket a furcsa hal-emberben, aki szintén magányos és kiszolgáltatott. Érzi, hogy a lény elfogadja őt és nem fogyatékosságára koncentrál, mint az emberek többsége. Egymásra találnak, egymásba szeretnek és külön kis világot teremtenek maguknak. Ehhez a csapathoz társul egy harmadik perifériára szorult figura, az idősödő, homoszexuális Giles, így végül a történet a mellőzöttek, kirekesztettek harcává válik. A gonosz Strickland szánalmas figura: elvben mindene megvan: csinos feleség, család, szép ház, kocsi, jó állás, mégis boldogtalan, mert ennél is többre vágyik. És a halember elpusztításában látja karrierjének felívelését. 

A legjobban felépített és bemutatott karakter Elisáé, akit bámulatos természetességgel jelenít meg Sally Hawkins. Alakítása messze a legjobb az összes szereplő közül. Még azt is sikerül bemutatnia, hogy egy átlagos, sőt inkább csúnyácska nő is lehet szexisen vonzó, ha belső tűz élteti. Nagyon jó Michael Shannon is, aki már az Éjszakai ragadozókban mutatott nagyszerű alakításával bebizonyította, hogy mennyire tehetséges színész. Kettejük erős "jelenléte" határozza meg a film karakterét és persze a sajátos rendezés. Del Toro ugyanis speciális szín és stílusvilágot tár elénk, amit egyedi zenékkel ötvöz. A végeredmény egy ütős mix, mely bennünk marad a film megtekintése után is. Sokan akadhatnak, akiket nem nyer meg ez az alkotás és valóban előfordulnak benne gyengécske részek, jellemvonások, de az összhatás és a kiszolgáltatottan élő, kirekesztettek, megbélyegzettek lelkivilágának bemutatása akkor is nagy erőssége A víz érintésének. Alighanem ezt érezhette meg az amerikai filmakadémia, amikor 2018 március 5-én négy arany szobrocskával jutalmazta. A mi értékelésünk is elismerő: 7,5 / 10 pont. 

8_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a MAFAB adatlapján itt található!

belyegkep_uj.jpg

***

2015.04.09.(23:00)

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr3613824552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.11. 19:19:05

Érdekes film, sajátos történet, mélyebb tartalom, mint elsőre tűnik. A halember látványilag nekem kicsit "zs" kategóriás de összességében tényleg jo kis egyszer nézős film. Mese felnőtteknek. Nálam 6-7 pontos.

JorEl 2018.04.11. 22:35:56

Nem értem, hogy hogyan kaphatott oszkárt, nincsenek is benne smároló buzik...

Filmelemző 2018.04.12. 07:58:14

@JorEl: ... pedig ha jobban meggondolod, ebben is volt homoszexualitás, hiszen Elisa idősödő barátja, Giles (Richard Jenkins) a bár-jelenetben megfogja a mixer fiú kezét, amire a srác felugrik és közli: ő nem olyan és többet ne jöjjön a bárba.

Dewer_ 2018.04.12. 08:05:15

@Filmelemző: ... a film igazi érdekességei értékei közé sorolhatóak ezek a dolgok, mint például az, hogy három olyan ember a főszereplők, akik a társadalom perifériájára szorultak: egy néma takarítónő, egy homoszexuális férfi és egy emberszerű szörny.

Filmelemző 2018.04.12. 08:15:39

@Roger Ebert: Azt díjazhatta az AMPAS, hogy Del Toro a marginált mellőzött, kiszolgáltatott rétegekből származók lelkivilágát tárja elénk, például azt, hogy ők is éreznek, küzdenek és időnként felül-kerekednek. Az ő diadaluk ez a történet, példát mutatva sokaknak, hogy még a lenézett, megbélyegzett és szörnynek tekintett karakterek is lehetnek olykor győztesek.

Editor_ 2018.04.13. 19:13:44

A legvégét leszámítva - ami egy marhaság a hirtelen kopoltyút növesztő takarítónővel - egész jo kis film. Egyszer nézős.
süti beállítások módosítása