Egy színvonalas akció-thriller: A következő három nap [39.]

2018. április 21. 10:04 - Filmelemző

Az amerikai filmipar egyik legjobb forgatókönyvírója, Paul Haggis (Millió dollláros bébi, Casino Royale, Levelek Ivo Dzsimáról, Terminátor - Megváltás) 2010-ben készítette el az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legátélhetőbb szabadulós akció-thrillerét, "A következő három nap -ot" (The Next Three Days). Ebben az alkotásban szinte minden benne van, ami az emberi érzéseket illeti: szerelem, szeretet, önfeláldozás, küzdelem, ragaszkodás, élet és halál. Azon nagyon kevés film közé tartozik, mely akárhányszor újranézhető, mert mindig hatással lesz ránk. Amellett több műfaj keveredését nyújtja: eleinte egy szerelmi dráma, később krimi, majd végül akciófilm lesz belőle. Meghat, elgondolkodtat, izgalomban tart és inspirál egyszerre. 

akovetkezo_3nap.jpg

Ami magát a történetet illeti - spoilerrel élve (ami egy 8 éves filmnél talán nem olyan nagy "szentségtörés", de aki meglepetést akar, az nyugodtan ugorja át ezt a bekezdést) - egyszerű a sztori: adott egy boldog család, apa - anya és egy 8-10 körüli kisfiú, és adott egy váratlan fordulat: az anyát váratlanul letartóztatja a rendőrség gyilkosság vádjával. A nő, Laura (Elizabeth Banks) ártatlan, de a szerencsétlen körülmények miatt minden ellene szól, így elítélik és egész életét a börtönben kell leélnie. A férj, John Brennan (Russell Crowe) egy egyszerű irodalomtanár, eleinte mindent elkövet azért, hogy a jog eszközeivel élve, szuper ügyvédekkel felmentesse párját. Eljön azonban a pillanat, amikor be kell látnia: reménytelen, hogy feleségét TÖRVÉNYESEN hozassa ki a börtönből. És itt jön az újabb fordulat: elhatározza, hogy ha már szabályosan nem megy, akkor szabálytalan és törvénytelen eszközökhöz nyúl és megszökteti élete párját. Mivel okos és higgadt, ráadásul döntése után profi tanácsokat is kap - mégpedig egy szökött rabtól, akit nem mellesleg Liam Neeson alakít - részletesen kidolgozza a szökést, majd belevág. A menekülés nem várt fordulatokat is hoz, melyeket nem árulok el, mint ahogyan azt sem, hogy az egész sztori milyen csattanóval zárul majd. De bőven van részünk akciókban, üldözésekben, izgalomban és meglepetésben is.

akovetkezo.jpg

Hogy mitől olyan jó ez a film és miért emelkedik magasan a többi akció-thriller főlé? A legelső ok az, hogy egy példátlanul erős és őszinte szerelmet, sőt ragaszkodást és önfeláldozást mutat meg a nézőnek. A férj mindvégig lelke mélyéről hisz felesége ártatlanságában és mindenre kész azért, hogy megmentse őt. A második ok, hogy felkavaró és hiteles bemutatását láthatjuk a mély, emberi fájdalomnak: annak az érzésnek, melyet a feleség él át, amikor gyermekétől, családjától elszakítják és annak az érzésnek, amit a férj tehetetlenségében is el kell, hogy fojtson magában. Végül harmadik ok, amiért "A következő három nap" zseniális, az a küzdeni akarás, és gondolkodás diadalának bemutatása az élet felett. Ha ugyanis a sors úgy hozza, hogy veszítenünk kell, néha igenis szembeszállhatunk végzetünkkel - ahogyan tette ezt a filmben John Brennan - és kitartással változtathatunk azon is, amire alig van esélyünk. 

Ami a karaktereket és alakításokat illeti: Haggis nagyon jól építi fel figuráit, bemutatja a főszereplő házaspár mindennapjait, egymás iráni szerelmüket, majd a tragédia (a nő letartóztatása) után is erős ragaszkodásukat egymás iránt. Elizabeth Banks élete talán legjobb alakítását nyújtja, szinte benne él karakterében. Russell Crowe ugyancsak zseniális, egyszerűen magával ragadó, amit csinál, ahogyan megformálja a feleségéért küzdő hétköznapi tanár alakját. 

A következő három napot egyaránt ajánljuk az akciófilm kedvelőknek és a mélyebb érzések megjelenítésére vágyó, dráma szeretőknek. Értékelésünk nem is lehet más, mint egy erős 8 pont a 10-ből. 

4csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

belyegkep_uj.jpg

2018.04.21.10:05

***

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr1113852626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.22. 23:55:29

Nekem nagyon tetszett ebben a filmben az a nyugodt, kitartó, higgadt elszántság és céltudatos egyszerűség, amit Russell Crowe jelenit meg játékával, miközben felesége megmentését készíti elő.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.22. 23:56:49

Átéltem és végigizgultam minden percét.

Fortress_ 2018.05.08. 17:22:06

@Rozsdabarna.: egyetértek Crown dobja fel leginkább a filmet. Árad belőle a nyugodt elszántság, miközben érzelmeket is képes mutatni, pusztán a tekintetével. A film többek közt ezért olyan jó.
süti beállítások módosítása