Solo: Egy Star Wars-történet [42.]

2018. május 28. 00:01 - Filmelemző

Spoiler mentes gyorselemzés

Izgalmas és lendületes kalandfilm, melynek azonban nyomokban sincs Star Wars jellege. Talán csak az Ezeréves Sólyom megjelenése okoz némi Csillagok háborúja utó-feelinget az emberben, máskülönben semmi az égvilágon. Viszont ha eltekintünk attól, hogy egy Star Wars filmet nézünk, a Solo valóban egy pörgős adventure (némi westernes beütéssel). A főhős, Alden Ehrenreich az 1977-es eredeti Han Solo karakter megjelenítésével küszködik, sajnos nem túl sok sikerrel. Alkata nem éppen a beképzelt, nagyszájú, jó humorú, de kőkemény csempész, űrvagány és bolygóközi bűnöző archetípusa, pedig annak idején Lucas és Ford éppen ilyen karakterré tették Solo figuráját. Az alig 28 éves Alden egy jóképű, csibészes tekintetű fickó, aki ugyan csábítóan tud nézni a nőkre, de nem nézni ki belőle ennél sokkal többet. 

solo1.jpg

Solo mellé - a film története szerint - egy egész kis csapat alakul: Woody Harrelson, a gyönyörű Emilia Clarke, és a Lando Calrissiant alakító Donald Glover részvételével. A helyzet az, hogy mindhárman jól hozzák karaktereiket. A főgonoszt, akinek mindannyian dolgozni kénytelenek (különben megölik őket) Paul Bettany alakítja. Játéka valahogy nem kelt éppen rettegést a nézőben, igazság szerint nem így képzelünk el egy fél galaxist uraló maffiavezért. Thandie Newtont sajnos hamar elveszítjük, de addig ragyogó a hölgy.

A sztori meglehetősen egyszerű: nagyjából vadnyugati típusú rablások sorozata, melyeket hőseink a főgonosz szolgálatában hajtanak végre. A leginkább karizmatikus figura Harrelson, nem pedig Alden (azaz Solo). Sajnos ez mind a forgatókönyv, mind a rendezés, mind pedig a két színész habitusa alapján teljesen nyilvánvaló a néző számára kábé az első 30 perc után. Látunk gyors tempójú akciókat, üldözéseket légpárnás autókkal, űrhajókkal, az Ezeréves Sólyommal, van néhány verekedési scene és kevéske űrharc. Nincs viszont nincs egy darab Jedi sem, nincs mindent átható erő-misztérium, nincs Birodalom, nincs Coruscant, nincsenek nagy űrcsaták, sehol az uralkodó, sehol Darth Vader és még nagyobb sajnálatunkra Ron Howard még a Lázadók Szövetségére is széles ívben tesz. (Pedig őket azért nagy pofátlanság volt kihagynia, lévén, hogy épp ott járunk időben, hogy Yavin előtt néhány évvel megalakuljon a Szövetség.) 

A Solo film érezhetően NEM akar Csillagok háborúja mozi lenni, egyetlen jelenetében sem. Ezen a téren még az anti Star Wars filmnek megírt Rogue One -on is túltesz. Ott legalább van galaktikus alapsztori, van űrcsata Scarif felett és fel-fel bukkan Vader nagy úr is. Itt viszont a franchise minden kelléke messzire lett száműzve. Maradt a Millenium Falcon és Chewbacca. De mondjunk azért pozitívumokat is: jól megcsinálták azt a scene -t, melyben Chewi és Han először találkoznak egymással, egészen elbűvölő Emilia Clarke, ahogyan szerelmesen néz Hanra és néhány menekülési, üldözési jelenet totál magával ragadja a nézőt. Kábé karakterhű Han és Chewi kapcsolata is a film alatt és az, ahogyan Han vezeti a Sólymot a Kessel-útvonalon (12 parsec alatt) tetszetős kivitelezésű. Lehetne viszont a filmben sokkal több humor, több szenvedély, több valódi harc, sokkal erőteljesebb Han Solo megjelenítés és nagyságrendekkel több Star Wars életérzés (Csillagok háborúja elem). 

Ami az értékelést illeti: ha a három klasszikus rész 9 pont körüli (legjobb természetesen a Birodalom visszavág), A Sith -ek bosszúja 8 pontos, az Ébredő erő és a Last Jedi pedig 7, illetve az előzmény trilógia másik két tagja a Zsivánnyal együtt 6 csillagot ér, akkor a Solo filmet a 6 pontosok közé tenném, max 6,5 -et adva Howardék kísérletére. 

65_1.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

belyegkep_uj.jpg

2018.05.05.28 (00:01)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr2814006968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HARP3R 2018.05.29. 06:42:21

Nagyon sok elemzés és kritika jelenik meg az új SW filmről, miközben (épp ma olvastam) épp fele annyian nézték meg (idehaza és külföldön is), mint például a Zsiványt

Tanár_ 2018.05.30. 21:46:00

@HARP3R: Mondjuk a Zsivány sem épp egy igazi Star Wars film. Inkább hasonlít valamiféle drámai háborús tragédiára. Kár, hogy az Ébredő Erő óta nem tudnak Csillagok háborúja filmeket készíteni. Bár ha jól meggondolom, az utolsó valamire való SW film 2005-ben a Sith -ek bosszúja volt.

Editor_ 2018.06.06. 00:00:03

Alig akadt benne olyasmi, ami emlékeztetett volna arra, hogy egy Star Wars filmet nézünk.

Scriptor_ 2018.06.07. 11:50:20

Nem lehet valódi SW filmnek nevezni, mert Howard lebontotta az összes Csillagok háborúja jelleget a sztoriról.

Periodista. 2018.06.29. 22:54:56

Objektív kritika, nagyjából helytálló verdict.
süti beállítások módosítása