Az elmúlt évek legjobb Liam Neeson filmje - Unknown (2011) [25.]

2018. január 05. 15:55 - Dewer_

Lelkes Liam Neeson rajongóként, mindig is nyomon követtem az idén már 66 éves ír-amerikai színész munkásságát és többször láttam szinte minden filmjét. Ezek közül az elmúlt 10 évet vizsgálva a 2012 -es Fehér pokol és a 2016 -os Némaság illetve az Elrabolva filmek mellett magasan kiemelkedik Jaume Collet-Serra 2011 -es rendezése, az Unknown (nálunk: Ismeretlen férfi címen került a mozikba).

liam_neeson1.jpg

A mű rövid elemzése előtt azonban a napokon belül mozikba kerülő legújabb Liam Neeson film, a "Nincs kiszállás" (The Commuter) - melyet mellesleg szintén Jaume Collett-Serra rendezett - megérdemel egy pár mondatos visszatekintést a színész szakmai múltjára. Neeson legelőször az 1984 -es Bountyban tűnt fel a nagyközönség számára (negatív szerepben), majd következett az 1986 -os Misszió és az 1992 -es Felhők közül a nap, mely utóbbiban náci tábornokot alakítva mutatta meg karizmatikus alkatát. Az igazi bizonyítás azonban 1993 -ban következett, amikor Spielberg elkészítette a Schindler listáját, melyben Neeson óriásit alakított. Ugyancsak kiemelkedő és emlékezetes színész-teljesítmény volt Michael Collins karakterének megjelenítése 1996 -ban, Neil Jordan kevésbé ismert, (az írek függetlenségi harcáról szóló) drámájában. A következő időszak számtalan kisebb szereppel érkezett a színész életébe - Star Wars - Baljós árnyak, Az átok, Igazából szerelem, Batman: Kezdődik, Mennyei királyság - majd jöttek sorban az Elrabolva filmek: 2008 -ban, 2012 -ben és 2015 -ben. Közben 2010 -ben a Szupercsapat egy kitűnő lehetőség volt Neeson számára, hogy bebizonyítsa: még akciósztárként is lehet intellektuális alakítást nyújtani olyan kisugárzással, ami csak nagyon kevesek sajátja Hollywoodban. Viszont a 2014 -es Sírok között és a 2015 -ös Éjszakai hajsza inkább átlagos, mint kiemelkedő akciófilmeket jelentettek Neson pályafutásában.

És most az Unkonwn -ról, melynek műfaja: akciófilm, de krimi történetnek is felfoghatjuk, fordulatossága, rejtélyes történetfűzése, érdeklődést fenntartó lendületessége és meglepetéseket tartogató scriptje miatt. A spanyol származású Jaume Collet-Serra eddigi összes rendezésében a feszültségkeltés mesterének bizonyult (lásd: Non-Stop, Éjszakai hajsza, Viasztestek, Zátony) és Liam Neesonnal is jól működő párost alkottak közös munkáik alkalmával. Mindezen tulajdonságok pedig az Unknown -ban is szépen megmutatkoztak: a film kezdetektől (szinte az első percektől) feszültséggel teli rejtélyeket vonultat fel Liam Neeson pedig tökéletes hitelességgel, a karakterbe illeszkedő könnyedséggel alakítja a történet központi figuráját. 

liam_neeson2.jpg

A sztori egyszerűen kezdődik - vigyázat: némi spoilerrel folytatom - adott egy házaspár, akik Berlinbe érkeznek egy tudományos konferenciára, ám elszakadnak egymástól és a férj autó-balesetet szenved. A főhős, Dr. Martin Harris (Liam Neeson) pár nap után tér magához, ám rá kell ébrednie: valaki más bújt bőrébe és saját felesége (Elizabeth - January Jones) sem akarja felismerni. Kezdetét veszi egy megdöbbentő hajsza: a férfi menekülése a rá vadászó bérgyilkosok elől, miközben nyomozni kénytelen valódi kilétének felderítése érdekében. Közben megismerkedik a csodaszép taxislánnyal, Ginával (Diane Kruger) és a exügynök, korábbi Stazi tiszt Jürgennel (Bruno Granz - aki a Bukásban Hitlert alakította). 

Az egész történetfolyam lendületes, izgalmas, számtalan fordulatot tartalmazó és kiszámíthatatlan. Végig együtt izgulhatunk a főhőssel, aki lépésről lépésre haladva kerül egyre közelebb az igazsághoz. Amikor pedig már azt hisszük, hogy megvan a megoldás: jön egy újabb csavar és minden a feje tetejére áll (a csattanó is nagyot szól). A film forgatókönyve, története és rendezése sokban emlékeztet Roman Polanski 1988 -as thrillerére, az Őrület -re, melyben Harrison Ford egy Párizsba utazó orvost alakít, akinek felesége tűnik el a nagyvárosban nyomtalanul. Az idegen európai nagyvárosokban "elveszve" és kiszolgáltatva nyomozó hétköznapi - de magasan képzett - középkorú családapa (köztiszteletben álló férj) motívuma közös pont és átélhető, átérezhető téma a mozivásznon is.

Az Unknown egy kimondottan jó film, remek forgatókönyvvel, színvonalas rendezéssel és szuper alakításokkal. Neeson hitelesen hozza a kétségbeesetten nyomozó átlagember karakterét, Diane Kruger pedig Boszniából Berlinbe menekült taxislány figuráját, aki akaratlanul keveredik a történetbe. (Szexis és gyönyörű ezúttal is.) Értékelésem átlag feletti, még akkor is, ha az Unknow nem az évszázad (vagy évtized) filmje és egy percig sem számíthatott Oscarra. Ugyanakkor szórakoztató és izgalmas mindazok számára, akik szeretik a fordulatokban gazdag akciófilmeket. 8 / 10 pont.

8_csillag.jpg

Ha tetszett, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

***

belyegkep_uj.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr9513552041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása