Amikor lehunyod a szemed - ha egy kis rettegésre vágysz

2019. április 22. 13:45 - Filmelemző író

Meglehetősen ritka az eredeti sztorikat feldolgozó horror, ám az "Amikor lehunyod a szemed" legbelső félelmeinkre épít. Arra a kényelmetlen és idegesítő érzésre (melyet szinte mindannyian átéltünk már egyszer, amikor felébredtünk), nevezetesen, hogy magunkhoz térésünk után -- kicsit még félálomban -- néhány percig képtelenek vagyunk megmozdulni. 

mara.jpg

Clive Tonge filmje -- melyben a főszerepet a gyönyörű Olga Kurylenko (James Bond girl) játssza -- egy ősi álom-démon alakja köré épül, mely évezredek óta szedi áldozatait. Az angol nyelvterületeken csak Mara néven emlegetett rémség a nagyobb katasztrófák után bukkan fel azoknál, akiket lelkiismeret-furdalás gyötör. Többnyire éjszaka jelenik meg, amikor áldozata még mély álomban fekszik ágyában és éppen ébredezni kezd. Ekkor ott terem és megbénítja áldozatát, akinek így tehetetlenül kell végignéznie, hogy mellkasára ül és fojtogatni kezdi. Menekülés nincs, viszont Mara eljövetele nagyon is kiszámítható, lévén, hogy előtte megjelöli áldozatait, akiknek szemében apró bevérzés jelöli az elkerülhetetlent.

A főszereplő, Kate (Olga Kurylenko) egy rendőrségnek dolgozó kriminál-pszichológus, aki egy konkrét eset kapcsán ismeri meg Mara legendáját: egy átlagos amerikai családban nevelkedő 8 éves kislány, Sophie ugyanis szemtanúja lesz apja halálának, akit bár Mara öl meg, mégis édesanyját vádolják. Kate feladata kideríteni, hogy a kislány anyja gyilkos, vagy őrült. A csinos pszichológusnő nyomozásba is kezd, ám arra ébred rá, hogy furcsa gyilkosság másokkal is megtörtént már, sőt vannak, akiket meg is jelölt a démon. Ilyen Dougie is (Craig Conway), aki ismerteti Kate -tel Mara egész történetét. Kibontakozik egy szörnyű sztori: Mara már Krisztus előtti idők óta gyilkol és jajj annak, akit megjelöl. Egy idő után azonban a pszichológusnő is Mara "látókörébe" kerül és a démon őt is megjelöli. Az egyetlen mód a rémség elkerülésére, ha nem alszik el, de meddig lehet így kibírni? Ráadásul Kate nem is elsősorban önmagát félti, hanem Sophie -t, akinek megmentéséért bármire kész.

Az "Amikor lehunyod a szemed" az egész játékidő alatt fenntartja érdeklődésünket és kiszámíthatatlanságával, Mara időnkénti felbukkanásával folyamatos félelemben illetve izgalomban tart bennünket. A horrorok világában nem számít a legijesztőbb és legrémesebb filmnek, ám thrillerként nagyon is érdekes sztori, ami könnyen magával ragadja a nézőt. Mara kivitelezése egyébként elismerést érdemel: a frászt hozza bárkire.

mara2.jpg

A film negatívuma a "horror-szegény" kidolgozás: sokkal több kőkemény horror-jelenetet is elbírt volna ugyanis a sztori. Bár Mara valóban idegesítő jelenség (egészen jól kidolgozták alakját) és van a filmben pár jump scare is, összességében kicsit olyan light version érzésünk támad, ha végignézzük a 98 perces játékidőt. Lehetett volna beletenni pár meneküléses scene -t, vagy küzdelmet, de ezek lehetőségét nagyrészt kizárja az áldozatok lebénulása, mellyel a script kicsit öngólt lőtt magának.

Pozitívum viszont Olga Kurylenko alakítása -- aki bár fogyott a 2008-as Quantum csendje óta, azért így is feldobja szépségével az egészet -- hitelesen hozza a rendőrségi kriminál-szakértőt. Nem ártott volna viszont pár fordulat és meglepetés a történetben, bár csattanót azért kapunk a legvégére.

A filmet leginkább olyan horror-kedvelőknek ajánljuk, akik nem a kőkemény és véres jelenetek, halálos rettegéseiben szeretik kiélni a műfaj iránti rajongásukat, hanem a kicsit lájtosabb sztorikra fogékonyak. Értékelésünk: 65%

65.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

belyegkep_uj.jpg

2019.04.22.(13:20)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr3614779754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Autor 2019.04.22. 16:45:59

Szerintem izgalmas film, bár az IMDb -n inkább közepesre értékelik, 4 ezer szavazat után 5,1 ponton áll. Viszont a MAFAB oldalán 68% -ot kapott. A Metacritic -en 32% -os, a Rotten Tomatoes -on 23% -os. Ez utóbbi kettő azért már túlzás. Én a 60-65% -ot tartom reálisnak.