2017 filmjei: sikerek, csalódások és vegyes fogadtatású művek

2017. december 21. 16:42 - Dewer_

A 2017 -es esztendő filmes szempontból gazdag, de nagyon vegyes felhozatalú év volt, rengeteg sikerrel, de számtalan csalódással is. Ha végigtekintünk az idén bemutatott filmes alkotások listáján három kategóriát tudunk kialakítani: a sikert aratott filmek csoportját, a csalódásokat és a vegyes fogadtatású műveket. Nézzük tehát most ezeket, a tőlünk megszokott tömörséggel, mindhárom kategóriából 6-6-6 filmek kiemelve (és hozzátéve: a siker vagy csalódás kategória az itt következőkben saját értelmezésünket tükrözi):

2017_filmjei.jpg

Sikert aratott 2017-es filmek:

Egyértelműen ide tartozónak érezzük az Utazókat (Passengers), melynek bemutatója átcsúszott az idei évre. Az IMDb negyedmillió szavazó véleménye szerint 7 pontra értékeli, tőlünk 8,5 -ös pontszámot kap Morten Tyldum rendezése, mégpedig a különleges téma, a rendkívüli rendezés - forgatókönyv és Jennifer Lawrence miatt. Ugyancsak sikernek tekinthető a Get Out (Tűnj el), Jordan Peele sajátos thrillere, mely fordulatokkal és sokkoló tartalommal hagy nyomot az emberben. Harmadik sikerfilm nálunk a Wonder Woman, fantasztikus látványvilágával és a gyönyörű Gal Gadot egyedi, színes és emlékezetes alakításával. Negyedik helyen említjük Christopher Nolan háborús drámáját, mely a Dunkirk címet kapta, utalva a második világháborúban itt zajló megdöbbentő események helyszínére. Az idei sikerfilmek listáján szereplő két utolsó film: a Thor: Ragnarök - mely az egyik legjobb Marvel produkció lett (humorral, látvánnyal) Taika Waititi kiváló rendezésében - és a jelenleg mozikban vetített, meglehetősen megosztó fogadtatásban részesített Az utolsó Jedik. Blogunk azon oldalak közé tartozik, mely inkább pozitívan ítéli meg Rian Johnson Star Wars alkotását, elsősorban a fordulatosság, a karakterek felépítettsége és a hihetetlen látványosság miatt.

Csalódást okozó 2017 -es filmek:

Ide azokat az alkotásokat soroljuk, melyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és várakozásokat. Összesen 6 film tartozik a kategóriába, 6 egyértelmű csalódás. Elsőnek itt a Szárnyas fejvadász (Blade Runner 2049), mely Denis Villeneuve rendezése, Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto és a gyönyörű Ana de Armas főszereplése ellenére inkább közepes lett, mint kiemelkedő. Folytatásban második helyen szerepel a John Wick 2, mely elcsépelt, unalomba fulladt nagy akciómasszát hozott csupán. Ugyancsak csalódás az Alien Covenant, a különben zseniális rendezőként ismert Ridley Scott alkotása. Az Alien sorozat legújabb részének sekélyes, logikátlan története, gyenge karakterei és a megszokottnál sokkal halványabb látványvilága (idegenjei) még akkor is csalódást hoztak, ha különben Michael Fassbender rendesen kitett magáért. Csalódás volt Charlize Theron és James McAvoy látványosra tervezett, ám lapossá vált akcióthrillere, az Atomszőke is. Zárásul a két szintén félrement film: az IMDb -n is csak alig 6 pont fölé emelkedő Páncélba zárt szellem, - Scarlett Johanssonnal - és a sokak által nagyon várt krimi, az Agatha Cristie regényéből készített, Kanneth Branagh által rendezett Gyilkosság az Orient expresszen

Vegyes fogadtatású filmek:

Sajátos kategóriát jelent azok a filmek, melyeket nem lehet egyértelműen sem csalódásnak, sem sikernek nevezni, annyira vegyes volt fogadtatásuk. Egyesekben akadnak kiemelkedő színvonalú jelenetek, miközben alapvetően gagyi sztorit, forgatókönyvet, rendezést és színészi teljesítményeket tudnak felmutatni, másoknál alapjaiban van rendben a film és csak néhány jelenet a "gázos". A vegyes filmek körében első helyen áll a Halálos iramban 8, a "gagyi és látványos" tipikus keverékeként, illetve a Viszkis mely Antal Nimród alkotásaként az egyik leginkább várt magyar filmek egyike volt idén. Megosztó film lett a Nyomd, bébi nyomd (Baby Driver) is, Edgar Wright műve, mely (bár sokan dicsérik), valójában lapos és unalmas akció-vígjáték lett. Nagyon vegyesen fogadták világszerte a legújabb Karib tenger kalózait is (Salazar bosszúja), annak ellenére, hogy a Sandberg - Ronning páros, rekordszintű, 350 milliós költségvetéssel forgatta le. Nem volt egyértelmű siker a Kong a Koponya sziget és a Kingsman 2 sem, előbbi 6,7, utóbbi pedig 7 pontig jutott a rajongóknál (IMDb), noha 8 pont fölé "saccolták" az elemzők és a rajongók is egész évben várták bemutatásukat. Különösen a Kingsman 2 volt fájó módon eltolt Bond-paródia, leginkább a nagyon túltolt kreténség tobzódásában. 

Persze nagyon sok film kimaradt listánkból, célunk nem is az összes idei film értékelése volt, csupán néhány idei jellegzetes alkotás megemlítése siker szempontjából. 

***

belyegkep_uj.jpg

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr6313515695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2017.12.22. 12:38:18

Filmes szempontból az idei ne mvolt túl jó év.

Ami szájhúzás nélül bejött, az a Logan és a Free Fire. Tetszett még a Kong és a Baby Driver. Erős film még a Némaság is, de a mondanivalója nagyon nemtetszik.

Utazók -olyans emmiylen. A mélyűr jelenetek és a díszletek szépek, kb. ez a film minden erénye.

A DC/Marvel filmek: csak a szokásos.
Utolsó jedik: rengetek nagyon jó mozaikkockából összeraktak valamit, amit inkább nem keleltt volna.

Persze van egy rakat film, amit nem láttam. A Wind River-re ésaz Utóhatásra pl. kíváncsi vagyok, és a Jumanjirais.

Argus_ 2017.12.22. 13:51:37

Nagyjából stimmel mindhárom lista. Tartottátok magatokat a 6 siker, 6 csalódás 6 vegyes fogadtatás limitjéhez, amivel erősen szűrtetek a 201 7-es filmes felhozatalon és a 18 értékelt közé tettem volna a következőket:

- Igazság ligája
- Himmler agyát Heydrichnek hívják
- Arthur király (csalódás)
- A fehér király
- XxX (csalódás)
- Az (It) - vegyes fogadtatás

Von Hermanitz 2017.12.22. 14:16:19

Én még sikerként az "Az -t" beletettem volna. Az IMDb -n most 7,7 ponton áll, 200 ezer szavazat után és a John Wick 2 nálam siker. Egyébként a listák többi részével nagyjából egyetértek.

Dewer_ 2017.12.22. 14:38:36

@arbiter elegantiarum: Azért az "It" rengeteg bíráló kritikát kapott (szinte mindenhonnan)!

Történelemtanár_ 2017.12.22. 15:11:42

A John Wick 2 sokaknál sikerfilm. Az IMDb -n 7,5 ponton áll (202 ezer szavazat után). Bár nekem sem tetszett.

Eremitha 2017.12.22. 15:56:17

Az Atomszőke és a Páncélba zárt szellem borzasztó gyengék lettek. Egyértelmű csalódások. A Dunkirktől is sokkal többet vártam, nálam az is csalódás.

Harper. 2017.12.23. 20:59:16

Az utolsó Jedik kontra Rogue One - "melyik siker, melyik kudarc" vita nagyon előtérbe kerül az egyes blogokon. Én is belebonyolódtam egy ilyen vitába egy mérhetetlenül beképzelt fickóval az Amerikai Plán nevű fantasztikus blogon. Remek volt.

Viszont a téma nagyon is élő, bár úgy tűnik a R1 fekete világa jobban tetszik a többségnek, mint a Last Jedi kicsit kaotikus, poénkodó könnyedsége.

Jerico 2017.12.24. 00:21:12

@Filmes Harper: ... szerintem hagyd rá, nem érdemes ilyen vitákba belemenni. Amúgy olvastam, teljesen önmagától elszállt alak.
süti beállítások módosítása