A 2016-os év egyik legjobbja: Szövetségesek [35.]

2018. március 28. 10:16 - Filmelemző

Robert Zemeckis számtalan óriási rendezői sikere után (pl. Forrest Gump, Vissza a jövőbe filmek, Számkivetett .. stb) 2016 -ban a háborús filmek terén is kipróbálta magát és a tavaly előtti év egyik legjobbját alkotta meg a Szövetségesekkel. Annyiból könnyű dolga volt, hogy a Marion Cotillard - Brad Pitt párossal nagyon nem tudott "melléfogni" és kettejük egyénisége, rutinja, kisugárzása, illetve összhangja valahol már előre garantálta a minőséget. És így is lett, a Szövetségesek egy különleges témát feldolgozó, sajátos film, színvonalas kivitelben. Mitől jó az Allied? Az egyik fő pozitívuma, hogy egy olyan témákat boncolgat - hiteles megjelenítésekkel - mely elgondolkoztatja az embereket.

szovetsegesek.jpg

Mennyire ismerhető meg egy másik ember, ha különleges körülmények közt, mondjuk háborúban találkoznak, semmit nem tudva a másik előéletéről? Mennyire téveszthető meg egy házastárs a közös élet alatt? Titkolható e, ha a feleség az ellenségnek dolgozik, a férj meg katonatiszt a háborúban? Felmentheti e a nőt, hogy amikor már felhagyna tevékenységével, kényszerítik annak folytatására? És a legfőbb kérdés: mit tehet egy férj, ha szereti feleségét, gyermeke anyját és mégis az életére kell(ene) törnie? A Szövetségesek úgy veti ezeket a kérdéseket, hogy közben fokozatosan enged bepillantást a lassan kibontakozó konfliktus és szörnyű összkép részleteibe. 

Kezdetben egy háborús kalandfilmet látunk: egy különleges feladattal Afrikába küldött, franciául tudó, kanadai repülős tiszt és egy kémnő közös akcióját illetve szenvedélyessé váló kapcsolatát. Később a helyszín áthelyeződik a háború sújtotta Londonba és a házassággá alakuló viszony, majd gyermekkel gazdagodó kapcsolat ideális szakaszba lép. Teljes a boldogság. Aztán azonban hirtelen minden megváltozik: a feleség múltja valami rémísztő fenyegetésként derül ki Max Vatan ezredes (Brad Pitt) és felettesei számára. Innentől a történet már inkább thriller, majd dráma, sokkoló dilemmával: mit tegyen a férj, ha hazája  iránti lojalitása és felesége (Marion Cotillard) iránti szerelme kerül a mérlegre? 

Sokak számára a felbukkanó morális dilemma nem igazi kérdés (számunkra sem az): ha szeretünk valakit és megbocsátunk neki, akkor még a bajban is mellette maradunk, még akkor is, ha hazánk vezetői szemében árulóvá válik és elpusztítandó személynek tekintik. Max Vatan mindent megtesz felesége megmentéséért és a végső katasztrófa már nem rajta múlik. A záró képsorok meghatnak és megráznak bennünket, ha akarjuk, ha nem, mert megvilágítják a tehetetlenség és szeretet kettősségének óriási fájdalmát ebben a nem mindennapi történetben.

Brad Pittet sokat bírálták a Szövetségesekben nyújtott alakításáért, ám 53 éves korához mérten, hihetetlen jó formában, hiteles alakítással jelenítette meg karakterét. Ugyanígy óriási alakított Marion Cotillard is, aki mintha erre a szerepre született volna. A Szövetségesek egy valóban egyedi sztori bemutató, megrázó háborús dráma, számtalan mélységgel és nagyszerű rendezéssel. Értékelésünk: 8 / 10.

8_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A Szövetségesek adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

belyegkep_uj.jpg

2018.03.28.10:17 

***

4 komment
Címkék: Szövetségesek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr2513785260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2018.03.29. 14:29:28

Nekem is tetszett a film. Szerintem az akció kedvelőknek és a thriller illetve kalandfilm vagy dráma szeretők elvárásainak is megfelel.

Filmelemző 2018.03.30. 11:56:11

@Ulrich von Lichtenstein: egyetértünk. Ahogyan a posztban is szerepel, több műfaj keveredik ebben a filmben; az első háromnegyed óra kalandfilm, aztán thriller - kémfilm, végül dráma.

Editor_ 2018.03.31. 17:04:54

Nem tudom elképzelni, hogy az az embertelen szabály, mely a háború idején kimondta, hogy ha valakiről kiderül, hogy kém, akkor saját házastársa által lesz megölendő, valaha megvalósításra került volna. Akadt olyan, aki saját kezűleg ölte volna meg feleségét, gyerekei anyját, miután kiderült róla, hogy kém? Nehéz elképzelni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.01. 15:11:19

Nagyon lassan beinduló második világháborús, kémdráma (már ha van ilyen). A második fele sokkal jobb, mint a felvezetése. A színészek rendben vannak, a jelmezek, díszletek nagyon eltaláltak. AZ AUTÓK!
Közepesnél azonban nem jobb a végeredmény.
süti beállítások módosítása