Squid Game - sorozat, mely meghökkentette a Netflix világát

2021. október 10. 19:29 - Harper.

Az Élősködők című 2019-es, 4 Oscart bezsebelt koreai dráma óta tudjuk, hogy érdemes odafigyelni a koreai filmekre. (Amikor "Koreait" mondunk, akkor mindig Dél-Koreára gondolunk természetesen, nem pedig az északi kommunista diktatúrára.) Az eredeti címén "Squid Game", itthoni nevén "Nyerd meg az életed" egy meghökkentő és véres akció-dráma egy szürreális játékról, melyben sorra halnak meg a szereplők. A Netflix tűzte nem régiben műsorára és azóta népszerűségi, nézettségi rekordokat döntött mindenhol. Bevallom én is a sorozat hatása alá kerültem és szinte egy szuszra néztem végig mind a 9 részt.

squid_game1.jpg

A kép forrása: polygon.com

A helyszín részben Korea fővárosa a közel 10 milliós Szöul, részben pedig egy sziget valahol a tengeren, ahol több hatalmas épületben szobák, termek, cellák és pályák biztosítják a színteret a halálos játékokhoz. Az erőszak mindent ural: a játékosok ugyan önszántukból jelentkeznek az egészre, ám onnantól, hogy elkábítva az említett szigetre viszik őket már fegyveresek kísérik minden lépésüket és ha veszítenek egy-egy megmérettetésen az azonnali fejbe-lövést soha nem kerülhetik el.

Az illegális küzdelem mögött (kezdettől sejthető módon) milliárdosok állnak, akik úgy szórakoznak, hogy mások élet-halál harcát nézik végig különböző játékokban, melyek többnyire csak ügyességet és szerencsét (kevésbé fizikai erőt) követelnek meg a résztvevőktől. A szigorú fegyelmet piros kezes-lábasba öltözött álarcos őrök tartják fenn, akik között kör jelet viselő dolgozók, háromszög jelet viselő katonák és négyszög jelet viselő vezetők is akadnak. (Magát a squid játékot is ez a három alakzat szimbolizálja.) A hierarchia csúcsán egy fekete ruhás, fekete álarcos vezér áll, aki fontos ügyekben kimondja a végső szót. Mint több jelent is bizonyítja az őrök sem ismerik egymást, sőt a játékok idejére maguk is foglyok szűk cellákban, ahová mindig vissza kell térniük egy - egy nap végén. (Bár valószínűleg ők pénzt kapnak szolgálataikért és természetesen nincsenek életveszélyben sem, csak akkor ha megszegik a szabályokat.)

squid_game2.jpg

A kép forrása: filmsor.hu

A sorozat központi figurái a játékosok, azok közt is elsősorban azok, akiket közelebbről is megismerünk és akik baráti szövetségre lépnek a túlélésükért (lásd fenti képet). Közös bennük, hogy mindannyian végzetesen eladósodtak és kisiklott az életük. Egyikük az édesanyja nyakán élősködik, miközben az alvilág fenyegeti milliós tartozásai miatt, másikuk ugyan egyetemre járt és fényes jövő előtt állt, ám milliárdos tartozást gyűjtött össze, harmadikuk pakisztáni menekült, akinek egy vasa sincs és a játéktól remél esélyt egy új jövőre, negyedikük egy 77 éves bácsi agydaganattal, végül ötödikük egy csinos Észak-Koreából elmenekült lány, aki szinte egész családját elvesztette. Helyzetük reménytelen ám gondjaik nagy részét a játék befejezőinek felkínált mesés vagyon megoldaná. EZ az oka annak, hogy alávetik magukat a megalázó játékoknak, melyben könnyen meg is halhatnak.

A játékok főleg ügyességet igényelnek, ám mindegyik szinte megfelezi az indulók számát: tucatjával halnak ugyanis bele a megpróbáltatásokba. A végkifejlet egymás után hozza a meglepetéseket, fordulatokat és megdöbbentő fejleményeket. A Squid Game egy meghökkentő produkció, mely egyszerre kavarja fel lelkivilágunkat és késztet bennünket elgondolkodásra: valóban lehetséges volna mindez a mai világunkban? Lehet több száz embert egy hátborzongatóan kegyetlen játék szolgálatába állítani 455 versenyzőt meggyilkolva a legügyesebb három kiválasztásáért, pusztán szórakozásból, néhány nagyon gazdag milliárdos szórakoztatására? A válasz szembesít bennünket egy nyugtalanító érzéssel: igenis lehet, hiszen a film életszerű realizmussal mutatja be nekünk az egész végrehajtását. A piros kezes-lábasban lévők mindenfajta lelkiismeret-furdalás nélkül lövik sorra fejbe a veszteseket végig a sorozat alatt.

squid_game3.jpg

A kép forrása: thewrap.com

Bár a legvégső epizód és a zárás életszerűség tekintetében meglehetősen problémás (értsd: egy ilyen élet-halál küzdelem végső győztese egészen biztosan nem úgy viselkedik, mint ahogyan a filmben látjuk), a gondolat-ébresztést azért megkapjuk: a kisiklott egzisztenciájú, vesztes és kudarcokkal teli életet élők közt is akadnak különleges emberek, nagyszerű egyéniségek és nagyszívű lelkek. Épp, mint a filmbeli Seong Gi-hun, a kalap leemelést érdemlő Jung-Jae Lee alakításában.

A Squid Game csak erős idegzetűeknek való, mert rengeteg a vér, a kegyetlenség és gyilkolászás az egyes részek alatt, bár ugyanakkor kapunk más típusú emberi éréseket is nagylelkűség, hősiesség és bajtársiasság bemutatásával, rengeteg elgondolkodni valóval. Értékelésem erős 85%. 

4csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

belyegkep_uj.jpg

2021.10.10.19:28

6 komment
Címkék: Squid Game

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr216716650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2021.10.12. 10:12:10

A legvége tényleg fura: lesz ugyan egy végső győztes, de nem győztesként viselkedik. Én másnak adtam volna a nyereményt: Kang Sae-byeok kisasszonynak. Jobban megérdemelte volna és biztosan jobban meg is becsülte volna

body_andras 2021.10.12. 12:12:35

Én mindent értek csak a piros hajat nem.

Argus_ 2021.10.13. 13:28:57

@mlnrst: Nem szinkronos, de így legalább élvezhetőek a különleges hajlításokkal teli koreai szövegek!

IMO 2021.10.13. 15:44:45

Ez ma a második cikk, amiben piros kezeslábast írnak, de szerintem ez inkább rózsaszín, nem?
süti beállítások módosítása