Hegyek között - egy romantikus, túlélős kalandfilm [26.]

2018. január 13. 11:27 - Harper.

Megható és érdekes film lett a 2017 -es The Mountain Between Us, Kate Winslet és Idris Elba főszereplésével. Az alaptörténetet Charles Martin azonos című regénye adta, míg a rendezés Hany Abu-Assad nevéhez kötődik. A film műfaja: "romantikus-túlélős kalandfilm", ami tökéletesen fedi valóságot, hiszen a kaland a romantika és a túlélés is nagyjából azonos arányokban érzékelhető a történetben. Ugyanakkor van ebben a filmben még valami más is, ami nehezen megfogható, de kétségtelenül hatással van ránk és valahol a pszichológia területén keresendő. Két egymásra utalt, halálra ítélt ember kapcsolata, akik együtt kerülnek egy tökéletesen reménytelen helyzetbe, majd egymást segítve, biztatva és többször is megmentve, hihetetlen küzdelmek árán kevergőznek ki belőle (a csodával határos módon).

hegyek_kozt.jpg

Első olvasatra mindez elcsépelt és a filmvásznon sokszor "elsütött" sztorinak, sőt csipetnyi hatásvadászatnak tűnik, ... HA ... nem Kate Winslet és Idris Elba játszanák a főszerepeket. De velük valahogy működik a történet. Hogy mitől különleges az egész? Egyrészt attól, hogy a bemutatott karakterek elvben soha nem szerethetnének egymásba - egyikük frissen vesztette el rákbeteg feleségét, másikuk meg éppen nősülni készül - mégis megtörténik. A hihetetlen élni akarás, az elkeseredés, az állandóan újraéledő remény, a másikra való utaltság és a hősiesség az, ami egy hatalmas hullámként emeli magasra a két ember érzelemvilágát és juttatja át őket a helyzetükből adódó gátakon. EZ az, ami elgondolkodtatja a nézőt és ami széppé teszi a sztorit. 

Spoileresen folytatom. A férfi neurológus orvos, a hölgy újságíró. Mindketten Idahoba utaznak (egyikük egy orvos-kongresszusra, a másikuk egy fotózás kedvéért) majd dolguk végeztével hazafalé igyekeznek, a keleti partra. Ám a menetrendszerű járat nem indulhat el (az időjárás miatt), így egy kisebb gépet bérelnek, mely vállalja a felszállást. Sajnos azonban a pilóta agyvérzést szenved a levegőben és lezuhannak, mégpedig a lehető leginkább elhagyatott vidéken, hatalmas, hóval borított hegyek között. A helyzetük reménytelen: a gép farka - benne a helyzetjelző adóvevővel - leszakadt (és működésképtelen lett), vagyis nem találhatnak rájuk, élelmük pedig alig akad és mérföldekre sincs lakott terület (ráadásul meg is sérültek). A férfi és a nő, a pilóta kutyájával (Labrador retriever) napokig várják kimentésüket, végül elindulnak, hogy valami módon lejussanak a hegyről és megmeneküljenek. Útjuk, kétségbeesett kecmergés, amely alatt folyamatosan egymást biztatják, ... és ... egymásba szeretnek. 

A film kétharmada a főszereplők küzdelmeit mutatja be a túlélésért, majd a történet utolsó harmada már a megmenekülésük utáni időszakot tárja elénk. Mindketten ott próbálják folytatni életüket, ahol az megszakadt, de állandóan eszükbe jut a másik. ... Mert ... valami történt köztük ott fent a hegyen. Valami, ami az önfeláldozás, a szerelem és az odaadás nagyon ritka, nemes "elegyével" ajándékozta meg őket, és amely egy ember életében talán ha egyszer élhető át. A film vége nagyon megható és gyönyörű keretbe teszi a történetet, mentesen minden mesterkéltségtől. 

A Hegyek között egy szép film, két nagyszerű színész játékával, gyönyörű tájak bemutatásával (Vancouverben vették fel a jelenetek nagy részét) és érzelmek sokaságát átélve. Aki őrült izgalmakra, látványos akciójelenetekre vágyik, annak talán csalódást hozhat, de a romantikus történetek kedvelői nem fognak csalódni. Értékelésünk: 7 / 10

7_csillag.jpg

Ha tetszett, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található

***

belyegkep_uj.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr7613571145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aetius_ 2018.01.14. 20:01:58

Nekem is nagyon tetszett ez a film! Én akár 8-9 pontot is adnék rá. Az igaz, hogy kevés benne az akció (amúgy meg van éppen elég akciófilm), viszont ez a sztori érdekes és érzelmes!

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2018.01.14. 22:42:20

Férjhez megy az a másik, akinek nem halt meg a felesége, nem nősül, de amúgy szuper kis film.
süti beállítások módosítása