Kisiklottak: egy döbbenetes thriller [43.]

2018. augusztus 08. 01:20 - Dewer_

Nemrégiben tűzte az egyik kereskedelmi TV csatorna műsorára, a Kisiklottak (Derailed) című, 2005 -ös amerikai thrillert, Mikael Hafström (A rítus, Szupercella, 1408) rendezésében, Jennifer Aniston, Clive Owen és Vincent Cassel főszereplésével. A film megtekintése után az első szó, ami eszünkbe juthat, hogy "döbbenetes". Nem annyira a téma, vagy rendezés, sőt nem is az eget rengető színészi teljesítmények miatt, hanem a sztori fordulatos és nagyon is életszerű alakítása, vezetése okán.

kisiklottak.jpg

Bármelyikünkkel előfordulhat hasonló eset: utazunk a vonaton, majd egy szép és csinos nő megkörnyékez bennünket, mi meggondolatlanok leszünk és olyasmit teszünk, amit nem kellene. Majd egy banda zsarolni kezd bennünket és egyre mélyebbre süllyedünk. Egész addig, amíg már nem csak nyugalmunk, pénzünk, egzisztenciánk, hanem családunk, sőt puszta életünk is veszélybe kerül. 

Hafström zseniális rendezéssel valósítja meg az alaptörténetet: fokozatosan növeli a feszültséget és kelt egyre nagyobb és nagyobb zavart a nézőben, akit már az első 20 perc után magával ragad a bajba jutott átlagember helyzete. Mert pontosan azonosulni tud vele. A főhős, Charles Schine (Clive Owen) egy teljesen hétköznapi figura, unalmas melóval (sima reklámszakember), unalmas élettel és unalmas gondokkal. Ám egyszer csak semmi nem lesz többé unalmas körülötte, áldozattá válik. Aztán jön a nagy fordulat: Schine elhatározza, hogy kezébe veszi a kezdeményezést. Innentől válik a film igazán érdekessé: a kisember harcba kezd, amit megint csak át tudunk élni. Sőt szurkolni tudunk neki (és érte). 

Ami különleges: főhősünk (az átlagember) használni kezdi a fejét és lassan a bűnözők fölé emelkedik, mégpedig intelligenciája, találékonysága és némileg szerencséje révén is (ez utóbbit el kell ismerjük). Ráébred: semmi sem az, aminek látszik: a "csali nő" Lucinda (Jennifer Aniston) lebukik a férfi előtt. Mire a férfi szembeszáll a bandával és üldözött vadból, vadász lesz, majd megdöbbentő módon győzni tud. A bandavezér, Philippe (Vincent Cassel) azonban a legutolsó pillanatig nem adja fel. Összecsapásuk a film legvégén: váratlan, heves és meglepő. 

Az egész sztori kiszámíthatatlan, soha nem tudjuk, mi következik. A fordulatok folyamatosan fenntartják bennünk az érdeklődést, a film egyetlen percre sem válik unalmassá. Ebben óriási szerepe van a forgatókönyvnek, a rendezésnek és persze a legfőbb karakterek megjelenítőinek is.

kisiklottak2.jpg

A Kisiklottak döbbenetes thriller, mert átélhetően realista, jól megrendezett, izgalmas és hiteles alakításokkal leforgatott. Clive Owen és Vincent Cassel is óriásit nyújtanak: előbbi a belső gyötrődés, utóbbi a velőig hatoló gonoszság megjelenítésében erős. Ha az ember lelki szemei előtt egy gátlástalan és félelmetes gyilkost lát, akkor tényleg egy Cassel típusú pasas ugrik be neki. A közel 190 centis francia színész ideális választás volt a bandavezér szerepére. Jennifer Anistontól sajnos nem élete alakítását láthatjuk -- gyönyörű és elbűvölő természetesen, de egyáltalán nem hiteles a romlott és bandában ténykedő bűnöző karakterében -- viszont a nyomozó szerepében Giancarlo Esposito szintén fantasztikus. Ő a film harmadik nagy alakja. 

Külön kiemelendő, a film utolsó 15 perce, a börtönbe került Schine záró-jelenetével, amikor mindenki megdöbbenésére a befejezettnek hitt sztori egészen elképesztő utolsó fordulatot vesz. A hangeffektek és kamera-használat a végsőkig növelik a feszültséget a nézőben. Aztán a nyomozó felbukkanása és szavai tökéletes keretbe teszik az egész filmet:

"Azt akarja mondani, hogy legyőzte őt? [válasz:] - Talán csak szerencsém volt."

Ha negatív kritikát szeretnénk megfogalmazni: valamivel több akciójelenetet elbírt volna a történet és Lucinda karakterére sem biztos, hogy Jennifer Aniston volt a legtökéletesebb választás. A helyszínek megválasztásában is lehetett volna több változatosság. Ám minden egybevéve a Kisiklottak egy nagyon jól összerakott kis thriller, amit ajánlani tudunk minden krimi szeretőnek és azoknak, akik kedvelik a fordulatos, átélhető, életszagú történeteket. Értékelésünk: 85% 

4csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

belyegkep_uj.jpg

2018.08.08.01:19

***

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr4214168297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.08.10. 00:05:52

Valóban fordulatos a film és a vége nagy meglepetés. Óriási szerencséje van a fickónak, hogy abban a bizonyos szállodai szobában, egyetlen golyó sem találja el.
süti beállítások módosítása