Egy valóság alapú háborús film: A túlélő (2013) [47.]

2020. február 24. 23:16 - Harper.

Jegyzettár blog kritika

Időről időre ha háborús filmekhez támad kedvem előveszek bizonyos klasszikusokat (második világháborús műveket), de gyakran kifejezetten az új háborúk filmes feldolgozásai vonzanak (pl Irak, Szíria, Afganisztán). Ezek között az egyik leginkább megdöbbentő "A túlélő" (Lone Survivor) című háborús dráma. A filmet Peter Berg rendezte (Amazonas kincse, Csatahajó, Wind River) egy valóban felkavaró kerettörténet látványos megvalósításával. A sztori a "vörös szárnyak" elnevezésű, Afganisztánban megvalósított és 2005 júniusában kudarcba fulladt, 19 halálos áldozattal járó amerikai hadművelet (Operation Red Wings) tragédiáját tárja elénk.

tulelo1.jpg

A hitelességet maga a "túlélő", Marcus Luttrell altiszt (Navy Seal felcser-szakaszvezető - Petty Officer First Class) garantálja, aki az említett bevetést követően (miután felépült) részletesen beszámolt a hadműveletről (és annak minden részletéről). Az együttműködés olyan szoros volt, hogy Luttrell még a filmbe is bekerült: a történet legelején, mikor az amerikai SEAL egység tagjai egy katonai bázison edzenek és pihennek (sőt kötetlenül beszélgetnek még a bevetés előtt), ott van köztük az igazi Luttrell is. Látjuk őt az asztaluknál, majd az eligazító szobában, ahol a tisztek ismertetik a hadművelet részleteit, illetve sokkal később a felmentésre küldött helikopteren is felbukkan. A forgatás alatt Luttrell elmondása alapján rekonstruáltak minden eseményt: hogy ki mikor mit tett vagy mondott, ki hogyan esett el és természetesen hogy ő maga milyen módon élte túl az egészet.

lone_survivor4_2.jpg

A cselekmény helyszíne tehát a tálibok uralta Közép-ázsiai Afganisztán, ahol a hadművelet idején az Egyesült Államok már 4 éve (2001 óta) folytat harcot az iszlamista Tálib Mozgalommal. Óriási hegyek, szakadékok, barlangok és szurdokok által szabdalt vidékről van szó, ahol különböző tálib hadurak sanyargatják a népet (és mellesleg támogatják az Amerika-ellenes dzsihadizmust). Az egyik ilyen hadúr, Ahmad Shah kiemelt célpontjává válik az amerikaiaknak, amikor egy napon megtudják, hogy melyik falu közelében tartózkodik és egy összetett hadművelet keretében dolgozzák ki likvidálásának tervét. A feladathoz egy 4 tagú felderítő Seals egységet terveznek ledobni az ország belsejében (ott, ahol a célszemélyt sejtik), hogy a kommandósok ellenőrizzék a sejk helyszínen tartózkodását, majd megadják a hely pontos koordinátáit. A hadművelet második szakaszában érkeznének a csapásmérő helikopterek, melyek végeznének a hadúrral és alvezéreivel. Az egész tervnek azonban gyenge pontját jelentették a helikopterek és a rádiókapcsolat, hiszen voltaképp ezen múlt minden. Mivel a csapatszállító helikopterek csak harci-helikopter kísérettel indulhattak az ellenséges vidékre, össze kellett egyeztetni a két géptípus egyidejű bevetését, ráadásul mindehhez folyamatos rádiókapcsolat is kellett a felderítők, a bázis és a kopterek között. (Egy olyan országban, ahol 5-6 ezer méter magas hegyek is többszörösen előfordulnak.)

lone_survivor.jpg

Felül a valódi csapat, alul az őket alakítók

Az akció 2005 június 27-én indult, de már 24 óra elteltével a tragédia küszöbére sodródott: a 4 SEAL's katona bár megtalálta és azonosította a célszemélyt, rögtön utána elvesztette rádiókapcsolatát a bázissal, majd afgán pásztorok fedezték fel rejtekhelyüket. Mivel pedig a pásztorokat rövid tanakodás után elengedték, azok rögtön értesítették a tálibokat, akik közül 200 eredt azonnal a kommandósok nyomába. A tűzharc elnyújtott haldoklást hozott az amerikaiak számára: mindannyian sok-sok golyót, horzsolást, karcolást és törést "gyűjtöttek be" és egytől egyig elestek, Marcus Luttrell kivételével. Ő lett a "túlélő".

A négy katona valódi neve: Mike Murphy százados, Marcus Luttrell szakaszvezető Matt Axelson és Danny Dietz tizedesek, akiket a filmben Taylor Kitsch, Marcus Wahlberg, Ben Foster és Emile Hirsch alakítanak. Kulcsember még Eric S. Kristensen őrnagy (Eric Bana), aki mindent megpróbál megtenni a bajba került kommandósok kimentéséért, ám csapatszállítóját mely harci helikopter-kíséret nélkül indul Murphy egységéért, kilövik egy vállról indítható rakétával.

marcus_luttrell.jpg

Marcus Luttrell, a "túlélő" 2005-ben és 2013-ban

A négy felderítő közben heroikus küzdelmet folytat miután megtalálják őket a tálibok: legalább 200 afgán fegyveressel harcolnak órákon keresztül, akik közül legalább 35-öt megölnek (hivatalos becslés). Szenvedésüket nagyon szemléletesen mutatja meg a film: látjuk golyó ütötte sérüléseiket és többszöri lezuhanásaikat a kősziklás magaslatokról (ahogyan folyamatosan hátrálnak a túlerő elől). Minden visszavonulásuk a hegyoldal egy-egy szakaszán való legurulás, ami alatt fatörzseknek, ágaknak, szikláknak csapódnak, így csontjaik törnek, izmaik zúzódnak, bőrfelületeik hasadnak, amíg véres masszává nem válnak. Közben mindannyian begyűjtenek vagy 5-6 golyót combjaikba, vállaikba, karjaikba. Legelőször Hirsch esik el, aki elszakad társaitól, így az afgánok elfogják és kivégzik. Második a százados, Mike Murphy, aki önfeláldozó módon kér rádión segítséget, miközben szitává lövik. Életét adja megmaradt társai megmentéséért, amiért később posztumusz kapta meg a Medal of Honort, a Bíborszivet és az Ezüst Csillagot. Végül Matt Axelsont lövik le, így Marcus Luttrel egyedül marad.

valodi_murphy_kitsch.jpg

Taylor Kitsch és Mike Murphy százados

A túlélő kétségtelenül szerencséjének is köszönheti megmenekülését, ugyanis miután elbújik üldözői elől egy tálibokkal ellenséges afgán falu rejti el a tálib fegyveresek elől. Megmentője, Mohammad Gulab az ősi afgán vendégtörvény alapján kötelességének érzi, hogy segítsen a bajba jutott, szinte haldokló amerikainak. Amellett, hogy házába viszi, megitatja, megeteti, majd bekötözi, még meg is védelmezi, hiszen fegyvert ragadva és a falusi férfiak élére állva üldözi el a Marcus lefejezésére érkező tálibokat. Kettejük kapcsolata új szemszögből láttatja az afgán konfliktust: megmutatja, hogy még ezen a mostoha vidéken is élnek emberséges helybeliek és az afgánok démonizálása, ördögnek beállítása hamis és túlzó általánosítás. Az amerikaiak végül megkapják Luttrell rövid üzenetét (amit egy falusi visz el a támaszpontra) és helikopterekkel jönnek érte. Kimenekítése pillanatában az amerikai katona köszönetet mond megmentőinek: Gulabnak és fiának. Megmenekülése akár Happy End is lehetne, ha nem tudnánk, hogy 19 bátor katona lelte halálát a tragikus hadműveletben: 3 felderítő (akiket Luttrell testvéreinek tartott) és a lezuhant helikopter 16 "utasa". Apák, testvérek, fiak, vágyakkal, célokkal és reményekkel teli fiatalok, akik nem tudták, hogy ezen a távoli, kihalt hegyvidéken ér véget életük.

lone_survivor2.jpg

Végignézve a filmet, az ember több dolgon is elgondolkodik: hol rontották el a kommandósok, honnan volt erejük annyi ideig kitartani és miként lehetséges, hogy a vad afgán hegyek közt is akadnak olyanok, akik ismerik a könyörületet és akik készek fegyvert is ragadni önfeláldozó módon, idegenek védelmében. Ami a "hol rontották el" kérdést illeti: az a történet egyik fordulópontja, hiszen egyértelműen az a szitu a válasz, melyben elfogják, majd szabadon engedik az afgán pásztorokat (akik aztán rájuk hozzák a 200 tálibot). Hosszan vitáznak ezen, felvetve a pásztorok megölésének, megkötözésének lehetőségét is. Így utólag persze könnyű okosnak lenni és kijelenteni: megkötözni kellett volna őket, de sajnos nem ezt tették (pedig ez valóban nagy és végzetes hibát jelentett mindannyiuk számára).

Peter Berg filmje az egyik legjobban megcsinált háborús mozi: a főszereplők beleélik magukat karaktereik alakításába, a rendezés pedig pörgős és életszerűen mutatja be a 15 évvel ezelőtti eseményeket. Mindezekhez társul, hogy a helyszínek autentikusak és a háttéreffektek, zenék érzékletesen segítik a feszültségfokozást. A legtöbbet Wahlberg és Taylor Kitsch nyújtja: elszántságuk hihető, csak úgy, mint a végkimerülésig tartó küzdelmük. A néző teljesen átélheti a csapdába esett katonák érzéseit: félelmeiket, eltökéltségüket és fájdalmaikat. A Túlélőt minden háborús film kedvelőnek csak ajánlani tudom, értékelésem pedig erős 80%. 

4csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

belyegkep_uj.jpg

2020.02.24.23:16

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr3115488734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Master. 2020.02.25. 16:20:34

Végre újra a "placcon vagytok" ráadásul egy remek poszttal egy érdekes filmről! Láttam többször is, megunhatatlan. Peter Bergnek minden megbocsátva a Túlélőért. :)

Fortress_ 2020.02.26. 07:48:57

Az egész akció rosszul lett megtervezve: hiszen nem volt biztosított a menekülési útvonaluk. Képtelenek voltak azonnal kihozni őket. A csapatszállító és harci helikopterek egyidejű bevetését akadályozta, hogy két különböző helyen állomásoztak, külön helyen a Chinook -ok és máshol az Apache -ok.

Harper. 2020.02.26. 09:28:31

@Chris Kyle: Köszi! ... Igyekszünk! :))
süti beállítások módosítása