Ébredő erő - rövid elemzés a VIII. rész előtt [2.]

2017. december 10. 00:08 - Jerico

A világ és benne Magyarország is Star Wars lázban ég, hiszen csak napok vannak hátra a legújabb epizód, a VIII. rész, vagyis Az utolsó Jedik premier-bemutatójáig. Ilyen közel a folytatáshoz, sokan tekintenek vissza az előzmény-fejezetre, hogy újra megnézve, megint átéljék történetét és egyúttal újra is értékeljék. Ilyesmire vállalkozunk most mi is.

ebredo_ero.jpg

Nos, Az ébredő Erő (The Force Awakens) meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült 2015 decemberében: a rajongók egy része dicsérte, ám nagyon sokan vádolták J.J. Abrams -t másolással. A Star Wars fanoknak ez a  meglehetősen széles rétege úgy vélte (és úgy véli ma is), hogy Abrams korábbi részekből rakta össze filmjét, egy fajta sajátos "biztonsági játékot" játszva, kockázatvállalás nélkül, egyszerű "koppincsolást" végezve. 

Ha alaposabb végiggondoljuk, van ebben valami, még akkor is, ha mi is azok közé tartozunk, akik alapvetően egy jó és élvezetes filmnek tarják Az ébredő erőt. De el kell ismerni: Rey a Jakku sivatagbolygón, meglehetősen hasonló helyzetben van a történet elején, mint az Egy új reményben Luke, a szintén sivatagos Tatooine -on. De ott van még a Halálcsillag - Starkiller párhuzam is, illetve a tény, hogy a VII. epizódban is a birodalmi fő fegyver tervrajzait hajkurásszák. Mindezeken túl a klasszikus részeket idézik a karakterek, figurák, fordulatok és a történet-vezetés is. Ugyanakkor kérdés: olyan nagy baj ez? Sokak szerint igen, mások szerint egyáltalán nem baj, hiszen így végre az eredeti trilógia hangulatát kapjuk. Ami a világ rajongóinak véleményét illeti: az IMDb -n közel 700 ezer szavazó 8,1 pontos voks-átlaga azt üzeni, hogy a SW fanok túlnyomó része igenis szerette (szereti) Az ébredő erőt. 

Különleges megvilágításba került a Force Awakens a Zsivány egyes 2016 -os megjelenésével, amikor megkezdődött a két epizód összehasonlítása és versengése. Mindez annak dacára, hogy az egyik kánon-rész, a másik pedig spin-off fejezet és teljesen más jellegű a két mű rendezése is. Míg Az ébredő Erő a hagyományos SW megközelítést követi, addig a Zsivány formabontó és inkább egy háborús drámára hasonlít, mint Csillagok háborúja mozira. A versengés Magyarországon a Zsivány fölényét mutatja (legalábbis a különböző rajongói oldalakon), ám a világ többi részén és az IMDb -n Az ébredő erő áll jobban. (A Zsivány jelenleg 7,8 ponton áll.) Mindenesetre nehéz a két film összehasonlítása: aki a drámát szereti és kevéssé fontosak számára a SW jegyek, annak a Rogue One egy élvezetes alkotás lehet, viszont, aki ragaszkodik a Star Wars eredeti, meseszerű jellegéhez, pozitív hangulatához, néhol humoros gegjeihez, annak Az ébredő erő az igazi. 

De miért is jó a Force Awakens? Miért szeretjük mi is jobban a Zsiványnál? Mert lendületes, alapvetően vidám, szórakoztató, izgalmas és a Star Wars világát megidéző film (másolás ide vagy oda). Amellett Daisy Ridley fantasztikusan alakítja Rey figuráját, játéka élvezetes és ezer arcát mutatja meg. Ugyancsak szimpatikus a fekete srác, Finn (John Boyega), aki egyszerre tud vidám és karizmatikus lenni, még olyan nagy formátumú figurák mellett is, mint Harrison Ford. Bár Kylo Ren szerepében Adam Driver elsőre kicsit meghökkentő választásnak tűnik - és szó ami szó, inkább néz ki egy durcás emós egyetemistának, mint az Erő rettentő nagyurának - a filmben bizonyítja tehetségét (ami színészi előéletét megnézve egyáltalán nem meglepetés) és végül is hatásos a játéka. Oscar Isaac is jó választás a vagány űrpilóta szerepére (mint az új trilógia Han Soloja), kár, hogy keveset szerepel a filmben. Mindezeken túl a Force Awakens tele van zseniális jelenetekkel: ilyen például Rey és Finn menekülése az Ezeréves Sólyommal a Jakkuról (iszonyú látványos hajsza a hajóroncsok közt), vagy Poe megszöktetése a birodalmiak fogságából, illetve Rey-Finn-Han vicces párbeszédei. Ugyan előfordulnak gagyiságok is, mint a rathtarok megjelenítése és felesleges dráma (mint szegény Solo meghalasztása), összességében Az ébredő Erő egy rendkívül élvezetes és látványos, vérbeli Star Wars mozi.

Hamarosan megnézhetjük Az ébredő erő folytatását, ezúttal Rian Johnson rendezésében. Az előjelek (trailerek, hírek) tükrében egy nagyon élvezetes és látványos filmre számíthatunk. Úgy legyen.

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található

***

belyegkep_uj.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr1713467679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2017.12.10. 01:13:40

Alapvetően egyetértek, a Force Awakens egyáltalán nem rossz SW film. Nekem jobban tetszik a Baljós árnyaknál és a Klónok támadásánál is. Bár Abrams valóban másolt (nem keveset) azért pörgős és látványos filmet rakott össze, nagyon ügyes szereplő-válogatással.

Ellenvélemény_ 2017.12.10. 01:19:19

@Han Solo.: Másolt Abrams, de nem olyan durván, mint sokan beállítják. Ha nem követi a klasszikus részek jellegét, akkor meg azért támadták volna.

Történetiró 2017.12.10. 01:21:47

Én azt követően kezdtem értékelni Az ébredő erőt, hogy láttam a Zsivány egyest. :) Furcsa talán, de addig nem éreztem kiemelkedőnek.

L. J. Wesley 2017.12.10. 11:06:50

én ezzel a másolással úgy vagyok, hogy vannak azok az SW fanok, akiknek egyszerűen semmi nem jó

Filmelemző 2017.12.10. 14:08:06

@Történetiró: Én is éppen így voltam ezzel. Szóról szóra!

Történelemtanár_ 2017.12.11. 08:11:52

A legutolsó 4 Star Wars filmet más-más rendező készítette:

Sith-ek bosszúja (2005) - George Lucas
Az ébredő Erő (2015) - J.J.Abrams
Zsivány egyes (2016) - Gareth Edwards
Az utolsó Jedik (2017) - Rian Johnson

Volt köztük, aki igyekezett valód SW filmet csinálni, volt, aki újítani próbált. Most, pár nappal a legújabb rész premierje előtt az a kérdés, hogy Johnson melyik tábort erősítette Az utolsó Jedik rendezésével.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.12.11. 22:15:55

Kalap szar. Nincs az a pénz, hogy újra megnézem. A külön sztorikat esetleg követem, a Zsivány Egyes jól sikerült, talán a többi se basszák el, a fősodorról lemondtam, bugyuta, önismétlő, ötlettelen szar. A következő részben szopnak majd a jók, a csajból Jedi lesz, az azutáni filmben meg megint felrobbantják a Halálcsillag 4.0-át, valami cuki lények segítségével. Hajrá.

Túlélő ... 2017.12.12. 00:35:58

@Aranytorkú Károly Művész Úr: .... szerintem meg a Zsivány egyes egy kalap szar, ha a te szóhasználatodnál maradunk. Na az tényleg ötlettelen a faarcú csajjal meg a 40 kilós lázadóval (Cassian Andor). Mindenki kinyiffan benne a végén. Bravo es gratula. De szerencsére ezt az idiota Gareth Edwardsot nem engedik többé a SW rendezői székének közelébe.
süti beállítások módosítása