Egy remek karácsonyi vígjáték: Holiday - filmajánlat az ünnepekre [13.]

2017. december 22. 17:09 - Dewer_

A romantikus vígjátékok mestereként ismert rendezőnő, Nancy Meyers, - többek közt a Kezdő, az Egyszerűen bonyolult, az Örömapa és a Mi kell a nőnek készítője - különleges filmet "rakott össze" 2006 -ban, mely vígjátéki kategóriában meglepően jó fogadtatásban részesült mind a szakma, mind a rajongók részéről. Blogunk a karácsonyi ünnepekre második ajánlatként - a Túlélni a karácsonyt után - a Holidayt javasolja, mégpedig elsősorban felnőtt nézőknek.

holiday.jpg

A főszereplők: Cameron Diaz (Kéjjel-nappal), Kate Winslet (Titanic), Jude Law (Ellenség a kapuknál) és Jack Black (King Kong) kitesznek magukért, mindannyian parádés alakítást nyújtanak. Közülük Diaz - Law párosa emelkedik ki, egyszerre vices és megható pillanatokat okozva. A Holiday egy intelligens, többrétegű vígjáték, elgondolkodtató fordulatokkal, szerethető karakterekkel és egy igazán jópofa sztorival.  

Két, saját életében csalódott nő - egy londoni és egy Los-Angelesi hölgy - pár napra otthont cserélnek, hogy egymás távoli házaiban pihenjék ki problémás, zátonyra futott kapcsolataikat. Magányra, gondolkodásra, kényelemre vágynak és arra, hogy önmagukat kényeztetve, kicsit megszabaduljanak hétköznapjaik nyűgétől. Ám terveik nem egészen úgy valósulnak meg, ahogyan várják: Amanda (Cameron Diaz) megismerkedik, a gyermekeit egyedül nevelő, jóképű Grahammal (Jude Law), Iris pedig (Kate Winslet), a bohóckodó Miles -szal (Jack Black) és az idős hollywoodi filmes Arthurral (Eli Wallach). Ezek a találkozások, mindkét hölgyre nagy hatást gyakorolnak, bár elsőre nem tudatosul bennük, később megértik: megtalálták azokat az embereket, akik egész életükben társaik lehetnek. 

Persze bonyodalmak nehezítik a beteljesülést: Graham nem költözhet kisgyermekeivel a távoli USA -ba, Amandát viszont oda-köti hivatása. A film egyik értéke annak megvilágítása, hogy az életben a kapcsolatok a legfontosabbak. Kapcsolatok érdekes emberekkel és természetesen életünk párjával. Szintén hangsúlyt kap a magányos, gyermekeiket egyedül nevelő emberek helyzete, mindennapi küszködésük a gondok önálló viselésével és gyermekeik (nehézségek ellenére is) egészséges személyiségű felnőttekké nevelésével. 

A Holiday remek karácsonyi szórakozást nyújt szellemes párbeszédekkel, vicces szituációkkal (ezek egy részét Jack Black szállítja), romantikus helyzetekkel, egy szerelem kibontakozásával és egy Hollywoodban megöregedett rendező különleges életének megmutatásával. Mindez Hans Zimmer gyönyörű zenéivel kiegészítve garantálja egy csodálatos film élvezetét. Ami a "mellékszálat" illeti: Arthur Abbott, aki Iris segítségére támaszkodik (rövid ismeretségük dacára) a film egyik legérdekesebb karaktere: beszél az 50-60 évvel ezelőtti Hollywoodról és az élet rövidségéről. Iris és Arthur barátsága a film egyik tagadhatatlan színfoltja. 

Tetszetős a film képi világa, fényképezése is, csakúgy, mint az a bizonyos London környéki kis házacska, ahol Amanda átmenetileg megszáll. A kis lak hihetetlenül barátságos, meleg, meghitt légkört áraszt, azt sugallva: "itt békére lelsz és nyugodtan nyalogathatod lelki sebeidet". A helyszínt isten is pihenésre, elmélkedésre, írásra, vagy éppen karácsonyozásra teremtette. (Azt gondolom sokan ábrándoztunk már egy ilyen parányi kis házacskáról egy eldugott, erdők övezte környéken, ahol valód feltöltődés várhat ránk, távol a megszokott, hajtós hétköznapok rohanásától és taposó-malmától.) Gyönyörűek a Los Angelesben felvett jelenetek is, Amanda valódi házával, annak hihetetlen luxusával.

A Holidayt szívből ajánlom fiataloknak, felnőtteknek, szülőknek, párkeresőknek, időseknek és mindenkinek, aki szeret szellemes, intelligens, szórakoztató és romantikus történetekben elmélyedni az ünnepek alatt. 

A film adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

***

belyegkep_uj.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr313518651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panelmedve 2017.12.23. 14:39:00

Nagyon jó kis sztori. Jack Black adja a poénokat, Cameron Diaz és Jude Law pedig a romantikát. Nekem nagyon tetszett.

Von Hermanitz 2017.12.23. 14:47:29

@Animus et spe: ... és ebben a filmben Jack Black nem megy át komplett idiotizmusba. Visszafogja magát. Mondjuk nem is ő a lényeg a sztoriban, hanem számomra Kate Winslet. Gyönyörű és megnyerő a fimben, aki megtestesiti az önmagáért kiálló nő alakját.

Filmelemző 2017.12.23. 17:30:41

@Animus et spe: ... és ne felejtkezzünk meg az Eli Wallach által zseniálisan alakított Arhurról se.

Ellenvélemény_ 2017.12.24. 10:47:49

Egy azaz 1 db like! Milyen nagyon szerethetik ezt a filmet Magyarországon! :-)))))):DDDD

Dewer_ 2017.12.24. 10:52:23

@Deep State: lájkolás? ...... nem jellemző. Ritkaságszámba megy manapság. Odakattintanak és lépnek tovább. 10-ből kettő, aki végig is olvassa (talán ebből az egyik lájkol). Néha. Ez van.
süti beállítások módosítása