Pro és kontra Az utolsó Jedikről

2017. december 23. 13:25 - Filmelemző

Sok poszt, elemzés, kritika és vélemény jelenik meg mostanában a Star Wars legújabb, VIII. fejezetéről, de hát ez a hónap a Csillagok háborúja hónapja, a sokak által már egy éve várt Star Wars film megjelenésének időszaka. Az utolsó Jedikről utoljára írunk, amikor azt vizsgáljuk, milyen tényezők szólnak a film mellett - vagyis milyen pozitívumai vannak - és mely tényezők szólnak ellene, azaz mely negatívumok tűnhetnek fel számunkra. Mielőtt belekezdenénk, egy érdekes észrevétel: a film jelenleg az IMDb -n, közel 200 ezer szavazat után 7,7 ponton áll, vagyis az elmúlt 10 napban lassan, de fokozatosan esett és az Ébredő erő, illetve a Rogue One értéke alá csökkent. (Előbbi 8,1, utóbbi 7,8 ponton áll.)

last_jedi_prokontra.jpg

Az eddigi fejezetek pontváltozásait véve alapul, az elkövetkező hónapokban további csökkenés következhet, de kérdés hol áll majd meg, vagy növekedhet e még? De nézzük előbb a pozitívumokat:

  1. Eredetiség: Az utolsó Jedik első és legnagyobb pozitívuma, hogy nem érezhető rajta másolási szándék, a film egyedi, önálló úton jár. Rendezése innovatív, újító jellegű: felvállalja bizonyos korábbi berögződések felrúgását, miközben megőrzi a Star Wars hagyományait, régi stílusjegyeit is. 
  2. Bizakodó hangulat: Második helyen említhető a pozitívumok sorában, hogy Rian Johnson úgy tudott egy alapvetően kudarcokkal teli, vesztes történetből - a lázadók folyamatos vereségeiből - egy bizakodó hangulatú, reménnyel teli, és mégis csak vidám sztorit készíteni, hogy közben a harc és a karakterek küzdelme, nem pedig a szomorúság, vagy letargia kerül előtérbe. 
  3. Látvány és űrcsaták: Egyértelmű pozitívuma a VIII. fejezetnek, hogy iszonyúan látványos. Jól kidolgozottak az űrcsaták és tetszetősek a fénykard jelenetek is - Snoke előtt, illetve a végén a Crait bolygón. Nem lehet panaszunk a harci jelenetek mennyiségére, talán egyetlen korábbi epizódban sem kapunk ennyit belőlük.
  4. A legfőbb karakter fejlődése: Az utolsó Jedikben Kyle Ren a legfőbb figurává nőtte ki magát és külön kiemelhető pozitívum karakterének fejlődése. Láthatjuk vívódásait, fordulatait, belső küzdelmeit. Dícséretet érdemel a Kylo Rent alakító Adam Driver játéka is, mely óriásit fejlődött a VII. rész óta.
  5. Szerethetőség: Ötödik pozitívumként emelném ki a szerethetőséget, a karakterek emberközeli, barátságos jellemét, az egyes figurák csetlő-botló ügyetlenkedéseit, tréfáikat, még a halál torkában is. Vannak olyanok, akiknél mindez inkább negatívum (ez valahol szubjektum), de mégis csak oldják a téma kudarcokkal teli jellegét.

És most következzenek a negatívumok, melyekből szintén ötöt választottunk ki, az 5 leginkább szembeötlő hibát, következetlenséget, problémát és bakit:  

  1. Túl sok történetszál: Első helyre tenném a történet felaprózódottságát, vagyis azt, hogy túl sok történetszálon zajlanak az események, így a néző nem tud egyetlen fő eseménysorra koncentrálni és abban elmélyedni. Johnson mindent akar, a "sokat markol, keveset fog" klasszikus esetének hibájába esve.
  2. Felesleges tévutak: Ugyancsak a maximalizmus (hozzunk ki minél többet a sztoriból) problémáját mutatja a felesleges résztörténetek, jelenetek zsákutcája, melyekben sehová nem vezet az adott scene, csak az látszódik, hogy a rendező még egy új lényt, egy helyszín és egy új kalandot akar a sztoriba beleszorítani.
  3. Leia karaktere: A hercegnő karaktere végig problémás: megdöbbentően gagyira sikeredett egyik jelenete (a világűrben) és az is meglepő, hogy bár a színésznő (Carrie Fisher) szegény 2016 karácsonyán elhunyt, filmbéli énje megússza a VIII. epizód "kalandjait" és a túlélőként "várja" a IX. részt, amire természetesen Leia szempontjából már nincs esély (max számítógépes trükkökkel). 
  4. Snoke kiírása: Rian Johnson nem kedvelte Snoke alakját, - melyet még elődje, J.J. Abrams csapata kreált a VII. epizódra - és amint lehetett ki is írta az eposzból, méltatlanul kezelve a karaktert. A legkevésbé sem törődött Snoke múltjának, rejtélyének megmagyarázására és durva egyszerűséggel szabadult meg tőle (spoiler nélkül többet nem lehet erről elárulni). Ám ez a rendezői eljárás a film egyik negatívuma lett.
  5. Luke eltűnése: Luke Skywalker a Csillagok háborúja űreposz egyik kulcsfigurája, egyes felmérések szerint a Leia után leginkább kedvelt karakter. Ehhez képest morcos öregúrként tűnik fel a film első felében, majd meglepő fordulat derül ki róla, végül szokatlan (SW idegen) módon veszi fel a harcot Kylo Rennel és tűnik el. Ha azt mondjuk: Johnson különös módon bánik Luke karakterével, enyhén fogalmazunk. De ez is a VIII. epizód egyik egyértelmű negatívuma.

Ennyi körülbelül, de hozzáteszem: még vagy tucatnyi kisebb - nagyobb pro és kontra érv, tény, vagy jellemző hozható fel a VIII. epizód kapcsán. A film fogadtatása nagyon vegyes volt, értékelése pedig csökkenő szintű rajongást mutat. Ha a jelenlegi 7,7 pontról 7-re, vagy az alá zuhan, akkor a jelenlegi középmezőnyből a kilenc részes saga utolsó három epizódja közé kerül. 

***

belyegkep_uj.jpg

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr2513519989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2017.12.23. 14:51:52

A sok ócska poén is negativum, de az alapvetően emberi és vicces karakterábrázolással nincs bajom.

Dewer_ 2017.12.23. 15:02:13

@arbiter elegantiarum: ... igen, a gond ott van a filmmel, hogy nem tud megmaradni a könnyed, barátságos, közvetlen jellemábrázolásnál és időnként átcsap idétlen poénkodásba.

Arte Peritus 2017.12.23. 15:46:03

@Roger Ebert: A rajongók ennek a sajátos, Johnsoni jópofáskodásnak a kérdésében nagyon megoszlanak: egyesek, akik csak a Rogue One mosolytalan komolykodását és blazírtságát tudják elviselni, irritáló az Utolsó Jedik könnyed bugyutasága, míg az alapvetően nyitott, jókedélyre kondicionált, valódi SW fanok nem bánták a karakterek vicces beszólásait.

Filmelemző 2017.12.23. 16:30:09

@Lector Oris: ... mondjuk Luke -tól az a jelenet Rey erőre okítása közben (érzed az erőt?
- majd egy fűszállal, vagy ággal érintgeti meg a csukott szemmel meditáló Rey kezét) mindenképpen meglepő volt. :-)

Dewer_ 2017.12.23. 16:31:56

@Filmelemző: igen, valóban furcsa jelenet volt :-) ... de a koncepció a lényeg: Johnson könnyed, vidám, barátságos, poénkodó karakterek akart a filmjébe.

Disztopia 2017.12.23. 18:00:03

@Roger Ebert: néhol azért Rian Johnson kicsit tényleg túltolta az egészet. Például ahogyan Hux karakterével bánt és ahogyan közröhejjé tette figuráját.

Magányos Farkas_ 2017.12.26. 10:19:54

Kábé 205 ezer szavazatnál az átlag-érték leesett 7,7 -ra. Vagyis továbbra is csökken sajnos.

Billy Hill 2017.12.26. 23:15:12

Barátokkal (mind nagy SW rajongó a '80-as évek vége óta) arra jutottunk a moziból kifelé jövet, hogy a film szerintünk "bántóan rossz" lett. Túl hosszú (kaszinóbolygó minek?), rejtélyes főgonoszt túl korán eltüntető, Rey fejlődését továbbra is túlgyorsító, felesleges bárgyú poénokat beszúrogató, PC-t túltoló - úgy általában komolytalan. Bocs a visszatekintgetésért, de hol van már a Dagobah nyomasztó hangulata, a Yoda-féle filozofálgatás, a barlang látomása, a hideg / hatékony / gyilkoló sötét oldal stb? Mivel már a VII. résszel sem voltunk jóban, valószínűleg arról van szó, hogy ez a trilógia már nem nekünk szól. Nem baj persze, de a IX-et biztosan nem moziban fogjuk már megnézni. Siessen megnézni az, aki a célközönség. U.i. A Rózsa Egyes viszont tetszett...

Periodista. 2017.12.27. 00:40:03

@Billy Hill: ... Háát lehet, hogy tényleg nem neked való az utolsó Jedik. És általában igaz, hogy akiknek a Rogue One tetszik, azoknak a VII és VIII. rész nem. De nem is igazi SW rajongók. Maradjatok a háborús drámáknál. A Star Wars meg lesz egy szűkebb rajongótáboráé. Nem gáz még az sem, ha feleződik a nézőtábor. Így is marad elég bevétel és elég SW fan.

Harper. 2017.12.27. 00:45:29

@Billy Hill: Ami azt illeti én is a 80-as évek óta vagyok Star Wars hard core rajongó. De tetszik az új trilógia és a korom dacára célközönségnek tartom magam. Az idők változnak, az új trilógia más jellegű, de élvezhető. De persze kinek a pap, kinek a paplan. :-)
süti beállítások módosítása