Borotvaélen (2012) - egy kiválóan megrendezett, izgalmas krimi [33.]

2018. március 23. 12:15 - Filmelemző

Asger Leth, tehetséges dán rendező, forgatókönyvíró és operatőr egy egészen kivételesen jó krimit alkotott 2012-ben, Borotvaélen (angolul: Man on a Ledge - Egy ember a párkányon) címmel. A történet zseniálisan összerakott, a rendezés kiemelkedő és a főszereplők játéka is élvezetes, mégpedig Sam Worthington (Terminátor - 2009), Ed Harris (A szikla) és a gyönyörű Elizabeth Banks (Éhezők viadala) közreműködésével. 

borotvaelen.JPG

A sztori szerint egy rendőrtiszt, bizonyos Nick Cassidy (Sam Worthington) azért kerül börtönbe, mert nem akadályoz meg egy nagy-értékű rablást, egy kivételesen nagy gyémánt eltulajdonítását, mégpedig a milliomos David Englandertől (Ed Harris). Nicknek persze megvan a maga verziója az ügyről: azt állítja, hogy ártatlan és valójában a milliomos Englander maga lopta el a saját gyémántját, hogy aztán bezsebelje a biztosítási díjat (önrablás). Igaza bizonyítása érdekében megszökik a börtönből és egy New-Yorki szállodához hajt, ahol egy huszadik emeleti ablakpárkányra kiállva jelentős figyelmet és média-érdeklődést okoz. Miközben a sajtó és a TV csatornák, illetve az utcán kialakuló több százas csődület öngyilkossági kísérletét figyeli, addig testvére és annak gyönyörű barátnője, Angie (Genezis Rodriguez) megpróbálják feltörni Englander széfjét, hogy bemutassák a világnak: íme itt a gyémánt, nem is lopták el valójában. Azt remélik, hogy akciójukkal elérhetik a Nick elleni vádak elejtését és így kiszabadulását. Az egészben kulcs-szerepet kap a csinos nyomozónő Lydia Mercer (Elizabeth Banks), akit ugyan nem avatnak be a tervbe, ám felhasználnak arra, hogy időt nyerjenek a rendőrség türelmetlenebb és radikális lépéseket követelő tisztjeivel szemben. Furcsa kapcsolatuk a játékidő nagy részét felölelő sajátos párbeszédekben fejeződik ki, melyek különleges színt adnak az egészhez. Ahogyan például Nick felkelti Lydia érdeklődését, majd elnyeri bizalmát - afféle film a fimben feeling keretében - szórakoztató pszichológiai kísérletté teszi beszélgetéseiket.

A film fordulatos cselekménye garantálja, hogy egy pillanatra se fulladjon unalomba a történet, mert mindig újabb és újabb információk, meghökkentő helyzetek "csepegtetésével" köti le a nézőt. Látványosak az akciók, pörgősek a párbeszédek és annak ellenére is mozgalmas az egész, hogy valójában maga a sztori önmagában egy "agyalásra" kihegyezett lineáris eseménysor.

A sok meglepetés dacára a film legvége is tartogat váratlan jeleneteket és egy legvégső csattanót is kapunk. Elismerés illeti Sam Worthington játékát, aki egyszerre tud akcióhős, moralista és karizmatikus hős lenni, miközben a szálak mozgatójaként a film legravaszabb karakterét is megjeleníti. Ugyancsak színvonalas Elizabeth Banks játéka, aki a tőle szokatlan karakterben is megállja a helyét.

Összességében a  Borotvaélen egy erős és ütős akció-krimi, mely egyszerre tudja elvarázsolni a csavaros sztorikra, elgondolkodtató helyzetekre fogékony mozirajongók és az akciómániás adrenalin-függők figyelmét. Értékelésünk, erős 8 / 10 pont.

8_csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk a Facebook oldalunkon is!

A Borotvaélen adatlapja a MAFAB oldalán itt található!

belyegkep_uj.jpg

2018.03.23.12:10. 

***

Szólj hozzá!
Címkék: Borotvaélen

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr7713769074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása