A Star Wars jelenség [6.]

2017. december 13. 17:14 - Filmelemző

Minden tele van manapság a Star Wars témával és vélhetően a december egésze ennek jegyében telik majd el, lévén, hogy szerdától a magyar mozik műsorára kerül Az utolsó Jedik című várva várt VIII. rész. Világszerte milliók égnek Csillagok háborúja lázban, miközben együtt fantáziálnak, vitatkoznak, klubokat, csoportokat alakítanak az oktalógia témáinak, jellemzőinek és hőseinek áldozva idejük nagy részét. Mára kétségtelenül kialakult az úgynevezett "Star Wars jelenség" mellyel szemben értetlenül állnak a pszichológusok, filmesztéták és szociológusok. Miért tud ez a saga ekkora tömegeket aktivizálni, milliók rajongását kiváltani? A válasz valójában egyszerű: ez az űreposz képes arra, hogy visszahozza gyermeki énünket, miközben mégis realitást, közös álmot és személyesnek megélhető élményeket ajándékoz számunkra. Hogy erre miért nem képes a többi film? Azért, mert a többi filmes alkotásnál mindig hiányzik valamelyik összetevő. A Star Wars valójában egy álomvilág, mely olyan látványt mutat, mely elvarázsolja és lenyűgözi az embereket. 

De mi a helyzet az egyes részek népszerűségével? A legtöbb nagy filmes oldal (pl. IMDb, Metacritic, Rotten Tomatoes) rangsorolásában legelöl a régi, klasszikus epizódok állnak (pl. Birodalom visszavág) és a később készült részek jóval gyengébb értékeléseket kapnak. Ami a legújabb fejezetet illet: a legelső euforikus visszajelzéseket követően - úgy egy hét elteltével - leülepedik majd a közhangulat és megjelennek az első kritikusabb hangvételű, józanabb vélemények is (mégpedig konkrétumokkal), melyek révén körvonalazódik majd, hogy a rajongók mégis hová helyezik az új részt az eddig elkészült epizódok sorában. Ez véleményünk szerint 5 szemponton (összetevőn) múlik majd. Ezeket - egyetértve a Star Wars filmek blog értékelő-rendszerével, de azt kiegészítve - a következőkben látjuk:

  1. Legjobb jelenet(ek) hatása
  2. Star Wars stílusjegyek megléte vagy hiánya
  3. Történetfűzés, rendezés, hangulat
  4. Látványvilág 
  5. Karakterek felépítése, színészek játéka

Ha mindegyik szempont 2 pontot ér, akkor egy aránylag korrekt 10 -es skálát kapunk. Ezen a skálán értékelve Az utolsó Jedik -et, objettívvé tehető a végső vélemény, ami aztán rögtön el is helyezi a VIII. epizódot az eddigi részek közt. Nyilván még így is megmarad az egész szubjektivitása, hiszen például a rendezés - hangulat kérdésében mindenki máshogy értékel: egyeseknek a Zsivány egyes komorsága a vonzó, míg mások számára a Baljós árnyak infantilizmusa az ideális. Ha Az utolsó Jedik a felsorolt 5 tényező mindegyikében megnyeri a rajongókat, akkor megközelítheti a Birodalom visszavág szinte kultikus népszerűségét is. 

De visszatérve az eredeti gondolatra: a Star Wars jelenség egy sajátos üzenetet hordoz számunkra: gyereknek lenni és álmodozni jó még egy képzelt, meseszerű világ keretei között is. 

 ***

belyegkep_uj.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr8413497823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harper. 2017.12.14. 16:24:50

Hamarosan várható egy "Filmek röviden" kritika is Az utolsó Jedik epizódról! :-)

Mizantróp. 2017.12.15. 06:21:22

@FilmesHarper: Nagyon vegyes az első 24 óra visszajelzéseinek összessége.

Harper. 2017.12.15. 06:30:14

@FilmesHarper: Igen! Nagyon szélsőséges véleményeket lehet olvasni. Egyesek áradoznak Az utolsó Jedikről, mások meg szidják és csalódottak. Én ma nézem, holnap lesz elemzésem róla.

Harper. 2017.12.15. 06:38:25

@Mizantróp.: ... estére én már "okosabb" leszek ebben a kérdésben!
süti beállítások módosítása